Slovenija

Se bo zapletlo že pri ustanavljanju poslanskih skupin?

STA/J.P.
5. 8. 2014, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Novi predsednik DZ Milan Brglez pričakuje, da bo sestanek s predsednikom države Borutom Pahorjem namenjen predvsem temu, da Pahor ugotovi, kako daleč so poslanci z ustanavljanjem poslanskih skupin. Vendar Brglez pred petkom ne pričakuje ustanovitve vseh, možno je celo, da poslanska skupina SDS do roka ne bo ustanovljena, je dejal v pogovoru za STA.

Mediaspeed

Brglez je v pogovoru namreč spregovoril tudi o proceduralnih zapletih na ustanovni seji državnega zbora, ko SDS ni želel imenovati svojih predstavnikov v mandatno-volilno komisijo, nato pa se spraševal, če sploh lahko deluje. V SDS so tudi napovedali, da njihovi poslanci ne bodo prevzemali vodstvenih funkcij.

Brglez, sicer doktor znanosti s področja mednarodnih odnosov in predstojnik katedre za mednarodne odnose na ljubljanski Fakulteti za družbene vede ter podpredsednik SMC, je bil za novega predsednika DZ s 66 glasovi izvoljen na ustanovni seji DZ minuli petek.

"Vsak tak postopkovni korak ima lahko posledice, konec koncev tudi na koalicijska pogajanja, saj posvetovanj o mandatarju predsednik republike ne more izpeljati, če niso oblikovane poslanske skupine," je dejal Brglez. Kljub temu, da so doslej že oblikovane poslanske skupine SMC, DeSUS, SD, NSi in ZaAB, ZL pa naj bi se ustanovila v sredo, namreč Brglez pričakuje, da bodo vse poslanske skupine oblikovane šele do petka, ko se izteče predpisani rok, če sploh. Glede na vse, kar se dogaja, je namreč povsem možno, da poslanska skupine SDS do roka ne bo oblikovana. V SDS so sicer te dni napovedali, da naj bi se roka držali.

Vse to tudi pomeni, da se posvetovanja predsednika republike s poslanskimi skupinami ta teden skoraj zagotovo še ne bodo odvila.

Brglez sicer pravi, da je že na ustanovni seji ugotovil, da je treba biti na postopkovne zaplete vnaprej pripravljen, če hočeš ustrezno reagirati. Prav tako je spoznal, da je delovanje DZ tesno povezano s strokovnimi službami in z njimi se bodo v SMC tudi kot novinci na političnem terenu še bolj povezali, da ugotovijo, kakšen je sploh manevrski prostor, ki ga imajo ob tovrstnih zapletih.

Bodo pa vse te napovedi o nesprejemanju funkcij, tudi funkcije podpredsednika DZ, otežile delo državnega zbora, pravi Brglez, saj ta po njegovem mnenju ne bo mogel biti do popolnosti konstituiran. "Hkrati pa bo otežilo mojo vlogo. Če ni podpredsednika, tudi pomoči, ki jo predsednik DZ potrebuje tudi proceduralno pri vodenju sej, ne bo. Težje bo sprejeti nekatere odločitve, ki jih po ustavi moramo. Do konca meseca moramo sprejeti tudi odločitve glede odborov, da DZ lahko deluje normalno. Že moj kolegij ne more delovati, če niso imenovani vsi stalni vodje poslanskih skupin," je naštel Brglez.

O vsem tem se namerava kot novi predsednik DZ s SDS tudi pogovoriti, a bo najprej počakal do izteka rokov. Ob tem pa dodaja, da več kot to, da jih povabi na pogovor, sam težko naredi.