Slovenija

Domači kmetje v strahu: Bo na policah vse več hrvaške zelenjave?

Črt Kaker
5. 8. 2014, 16.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Domači kmetje trdijo, da Mercator pripravlja teren za vstop hrvaške zelenjave na slovenski trg, Mercator pa nasprotno poudarja, da je njihova prioriteta odkup domačega sadja in zelenjave.

Reuters

Vse odkar so pred tedni Mercator prodali hrvaškemu Agrokorju, so se začela pojavljati ugibanja, kaj bo s slovenskim živilskopredelovalnim sektorjem in domačim kmetijstvom. Veliko slovenskih kmetov je namreč poslovno vezanih na Mercator in prenehanje sodelovanja z njim bi za kmete pomenilo, da bi izgubili večino svojih prihodkov. Še posebej zaskrbljeni so, ker so na Hrvaškem predvsem kmetijski izdelki cenejši od slovenskih, in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo izbruhnila prva afera. In nismo je dolgo čakali.

Slovenski kmetje se bojijo, da bo na policah vse več hrvaške zelenjave, potem ko je Mercator prevzel Agrokor.

Mercatorjeva zavrnitev pošiljke slovenskega sadja in zelenjave Kmetijske zadruge Agraria Koper je sprožila val ogorčenja med slovenskimi kmeti. Po poročanju Primorskih novic naj bi se kmetje iz slovenske Istre že pritoževali, ker naj bi bilo z njihovo zelenjavo vse narobe. Eden izmed njih je dejal, da je slišal, da Mercator zadnje čase zapleta pri odkupu slovenske zelenjave, medtem ko tovornjaki s hrvaško registracijo brez težav prečkajo zapornico centralnega skladišča Mercatorja v Ljubljani. Novico o zavrnitvi pošiljke je potrdil tudi direktor obalne kmetijske zadruge Robert Fakin, ki je obenem poudaril, da ima Mercator zelo stroge kriterije za odkup sadja in zelenjave. »Lahko pa, da je Mercator že odprl vrata hrvaškim pridelovalcem, kar je na neki način tudi logično: Mercator je po novem v hrvaških rokah, njihov domači trg pa je poln cenejšega sadja in zelenjave. Pričakovali smo, da bo do tega prišlo. A vseeno si nismo mislili, da tako hitro,« je za primorski časnik povedal Fakin.

Reuters
A vsaka zgodba ima dve plati, zato smo se za pojasnila obrnili tudi na Mercator. »V Mercatorju odkupujemo le sadje in zelenjavo ustrezne kakovosti, pri čemer smo zavezani zakonodaji, ki je enaka za vse države članice EU. Če sadje in zelenjava nista skladna s tržnim standardom, takega blaga ne moremo in v skladu z zakonodajo niti ne smemo dati na police. Posebej kritični so tudi kupci, saj si želijo le pridelke, ki so tudi na pogled prve kakovosti,« je na vprašanje, zakaj so zavrnili pošiljko KZ Agraria Koper, odgovorila Tanja Durin iz Mercatorja in poudarila, da strogi standardi kakovosti veljajo tako za domače kot tuje izdelke. Hkrati so v našem največjem trgovcu strogo zavrnili namigovanja, da pripravljajo teren za povečanje odkupa sadja in zelenjave s Hrvaškega.
Prav nasprotno: poudarili so namreč, da je na Mercatorjevih policah v sezoni na voljo večinoma zelenjava, ki jo pridelajo slovenski kmetje, uvožena pa je le tista, ki je domači kmetje ne pridelajo ali pa ne v zadostnih količinah. Zatrdili so tudi, da odlično sodelujejo z domačimi zadrugami, kar dokazujejo številni oglasi, na katerih zadružniki predstavljajo svoje izdelke.

»Mercator je po novem v hrvaških rokah, njihov domači trg pa je poln cenejšega sadja in zelenjave.« Robert Fakin, direktor KZ Agraria Koper

V Mercatorju obenem pravijo, da so lani odkup slovenskih kmetijskih pridelkov povečali za več kot 20 odstotkov, letos pa so odkup povečali še za dodatnih 10 odstotkov. »Sodelujemo z več kot 100 dobavitelji sadja in zelenjave, med katerimi so vse velike zadruge in tudi manjši pridelovalce,« je zatrdila Tanja Durin. Za zaključek dodajmo, da so nam iz Mercatorja posredovali fotodokumentacijo zavrnjene pošiljke in na podlagi te je razvidno, da jim drugega kot zavrnitev resnično ni preostalo. Skrb za potrošnika in njegovo zdravje jim je namreč še vedno na prvem mestu.