Nadzor

Nevarne kršitve na dveh kolesih

M.K.
8. 8. 2017, 10.19
Posodobljeno: 8. 8. 2017, 10.31
Deli članek:

Gorenjski policisti so v minulih dneh preverjali vožnjo kolesarjev in ugotovili več kršitev.

PU Kranj
Z vzporedno vožnjo kolesarji povzročajo nevarne situacije in ogrožajo sebe in druge udeležence v prometu.

Kranjski policisti so včeraj popoldan v krajšem poostrenem nadzoru, glede na izstopajoče nesreče kolesarjev, preverjali, kako upoštevajo prometna pravila in kako skrbijo za svojo  pojavljajo tudi v prometnih nesrečah z njihovo udeležbo. Obravnavali so kolesarja, ki je po kolesarski stezi vozil v napačno smer, trije pa z vožnjo v napačno smer po enosmerni ulici niso upoštevali prometne signalizacije. Eden od kolesarjev je s kolesom v napačno smer vozil z več kot promilom alkohola (0,57 mg/l), še eden pa je bil ob upoštevanju tolerance elektronskega alkotesta na meji dovoljene stopnje alkohola (0,27 mg/l), so sporočili s prometne uprave v Kranju.

Konec prejšnjega tedna, ko so kranjski policisti v krajšem nadzoru tudi preverjali kolesarje, pa so ugotovili enajst z njimi povezanih kršitev. V šestih primerih je šlo za vožnjo kolesarjev v napačno smer po enosmerni ulici, v dveh primerih za neuporabo kolesarske čelade pri mladoletnikih, po enkrat pa je bila ugotovljena kršitev vožnje v napačno smer po kolesarski stezi in uporaba mobilnega telefona med vožnjo. Tudi takrat je od kolesarjev kolo vozil pod vplivom alkohola (0,66 mg/l).

V splošnem, kar v nadzorih še ugotavljajo policisti, kolesarji predvsem v mestih še vedno premalo uporabljajo zaščitne čelade, so slabo vidni, največkrat po mestih na kolesih prevažajo torbice in stvari, ki zmanjšujejo njihovo stabilnost in zmožnost varnega reagiranja na nepričakovane situacije – najpogosteje so v takih situacijah opaženi starejši, sprememb ne nakazujejo z rokami, uporabljajo mobilne telefone in druge elektronske naprave, rok nimajo na krmilu ipd., kar so vse situacije, ki povzročajo tveganje in zelo zvišujejo možnost za udeležbo v nesrečah in za poškodbe v primeru nesreč.

Zato policisti pozivajo kolesarje, naj bolj pazijo nase in naj dosledno upoštevajo prometna pravila ter tudi sami poskušajo predvidevati situacije in manevre drugih voznikov. Ostale pa opozarjajo, naj jih predvsem ne spregledajo, še posebej zunaj naselij, kjer so hitrosti višje in je verjetnost za hude poškodbe v primeru nesreče še večja.