Mobilna verzija
19:43 21. september 2017

Pozor! Z lepim vremenom na cestah več motoristov in kolesarjev

STA/B.K.
0 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

S toplejšimi dnevi se na cestah pojavljajo prvi motoristi ter vedno več kolesarjev, s tem pa je potrebna dodatna previdnost.

ljubljana kolesarska steza kolo

Fotografija je simbolična. Foto: STA

Vodja urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana Anže Kristan je na novinarski konferenci pojasnil, da na urgenci že več let opažajo, da se število obravnav kolesarjev v marcu v primerjavi s februarjem poveča več kot za enkrat. V februarju lani so namreč obravnavali nekaj čez 50 poškodovanih, v marcu pa več kot 100. Trend naraščanja poškodovanih doseže svoj vrh junija, lani jih je bilo nekaj manj kot 400.

Število vseh obravnavanih poškodb kolesarjev na urgenci UKC Ljubljana je bilo lani 2629, leto poprej pa 2761. V letošnjem letu so do sedaj obravnavali 104 poškodovane kolesarje.

Število obravnavanih motoristov se v pomladnih mesecih prav tako več kot za enkrat poveča v primerjavi z zimskim časom. V poletnih mesecih pa se njihovo število giblje okoli 100. Lani jih je bilo največ julija, in sicer 117. V celem letu pa malo manj kot 700, kar je nekoliko manj kot leto poprej, ko jih je bilo 729.

motorist, motor, hitrost

Fotografija je simbolična. Foto: Thinkstock

Poškodbe težke, veliko jih umre

Poškodbe, ki nastajajo pri motoristih in kolesarjih, so večinoma izjemno hude in zajemajo več organov, je izpostavil Kristan. Ob tem je opozoril, da veliko motoristov in tudi kolesarjev umre na kraju nezgode.

Poslovni direktor Kirurške klinike UKC Ljubljana Matjaž Tavčar je pojasnil, da število poškodovanih motoristov in kolesarjev predstavlja le pet odstotkov vseh poškodovanih, ki jih obravnava kirurški blok. Ob tem pa prispevajo k 14 odstotkom izgube kirurške klinike.

Na cestah je sicer še vedno veliko peska in udarnih jam, zato naj vsi udeleženci v prometu, še posebej pa motoristi in kolesarji, prilagodijo vožnjo svojim sposobnostim in stanju na cesti.

kolesar, nesreča, splošna

Fotografija je simbolična. Foto: Thinkstock

Značke: kolesarji , motoristi

Vaš prispevek