Obletnica smrti Ivana Cankarja

Jerneju Šugmanu v spomin: Predstava zaznamovana s smrtjo

Vito Tofaj / Novice Svet24
31. 1. 2018, 07.30
Posodobljeno: 31. 1. 2018, 08.00
Deli članek:

Nismo patetični, a vendar je predstava »zaznamovana« s smrtjo. Mineva 100 let od smrti velikega Ivana Cankarja. V obdobju vaj je umrl veliki Jernej.

Vito Tofaj
Izvrstni Uroš Smolej je zamenjal Jerneja Šugmana.

Pisali smo 5. decembra 2017, ko je imela v Klubu CD koncert pevka Lara Jankovič. Znanih obiskovalcev ni bilo malo, a ko smo zagledali priznanega režiserja Eduarda Milerja, smo bili presenečeni. Ni bilo videti, da je bil presenečen tudi Eduard. Le malce utrujen.

Ko smo ga vprašujoče pogledali, ali je prišel na koncert, saj ga le redko videvamo na koncertih, je prijazno razložil, da ne, ampak da ima vaje za predstavo Pohujšanje v dolini šentflorjanski. Dejal je, da je naporno, vendar jim gre dobro. In je izginil. Le pet dni pozneje je Slovenijo pretresla vest, da je umrl Jernej Šugman, ki mu je v predstavi pripadala ena glavnih vlog.

Vito Tofaj
Režiser predstave Pohujšane v dolini šentflorjanski Eduard Miler in avtorica priredbe/dramaturginja Žanina Mirčevska

Kako naprej?

Večina je bila prepričana, da bo premiera, napovedana za 26. januarja, odpadla, a ni. »Jernejevo vlogo bo v večini prevzel Uroš Smolej so povedali. In tako so šle priprave naprej. In kljub veliki izgubi sta ansambla SNG Drama in Mestnega gledališča ljubljanskega – predstava je nastala v sodelovanju obeh uglednih gledališč – z žalostjo v srcu zagrizla  v delo. In rezultat je izjemna predstava. Čeprav na koncu, kot smo vajeni pri filmih, na platno, sicer čudovito kuliso predstave, niso napisali »Jerneju v spomin«, je bilo čutiti, da so se prijatelji in soigralci z igro poklonili tudi ali morda kar predvsem – njemu. In seveda Ivanu Cankarju, čigar življenje in delo bosta ob 100. obletnici njegove smrti vse leto zaznamovala tudi življenje in delo v Cankarjevem domu, SNG Drama in MGL. Moramo pa dodati: predstava je nastala v produkciji obeh omenjenih gledališč in tudi Cankarjevega doma. To ni bilo njihovo prvo uspešno sodelovanje in gotovo tudi ne zadnje.

Vito Tofaj
Režiserka Ivana Djilas, Danilo Pečar in izbranka Maša Kagao Knez, sicer bolj znana kot koreografinja in plesalka, a tudi zelo dobra na gledališkem odru