48. festival narodno-zabavne glasbe Slovenije

V ritmu starih in novih polk ter valčkov

mg
16. 8. 2017, 17.19
Deli članek:

Ptujski festival narodno-zabavne glasbe ni samo zibelka tovrstnega festivalskega dogajanja v Sloveniji, je tudi zibelka zabave na ptujskih ulicah in trgih, ki se je začela s festivalsko nočjo. Prvi festival narodno-zabavne glasbe so v najstarejšem slovenskem mestu organizirali že davnega leta 1969, ko je mesto praznovalo 1900-letnico.

Črtomir Goznik
Ansambel Vikend je na 47. festivalu narodno-zabavne glasbe Ptuj 2016 spisal izjemno festivalsko zmago.

Večdnevno festivalsko dogajanje se je z leti skrčilo na en dan, od leta 2015 pa festival ponovno vabi z dvodnevnim dogajanjem. V družbi Radio-Tednik Ptuj so se namreč med prvimi v mestu začeli pripravljati na 1950-letnico mesta v letu 2019, ko bo tudi festival praznoval častitljivih 50 let.

Črtomir Goznik
Prleški kvintet je slavil med klasičnimi kvinteti.

Z večerom spominov – Odštevamo do abrahama – se skupaj z ansambli in obiskovalci spominjajo največjih festivalskih uspešnic posameznih desetletij in izbirajo zmagovalne pesmi. Za prvo desetletje (1969/1978) je bila to pesem Tebi, Slovenija Cite in Jožeta Galiča, ena najlepših melodij o domovini, ki jo je leta 1978 na Ptuju zaigral ansambel Slovenija. Jaka Šraufciger (Vinko Šimek) in Dudek (Martin Sagner) pa sta slavila na lanskem večeru spominov (1979/1988) s pesmijo pod naslovom Mi mejaši smo pajdaši, katere soavtor je Vinko Šimek. Prvič sta jo na Ptuju zapela leta 1988, takrat s Celjskim instrumentalnim kvintetom, lani s Poskočnimi muzikanti.

Črtomir Goznik
Frajerke so izvedle pesem Vere Šolinc Tam, kjer je moje srce doma, ki je prejela nagrado za najboljše besedilo.

Letošnje dvodnevno festivalsko dogajanje na Ptuju se bo začelo z večerom spominov, ki bo 31. avgusta. Na njem bodo festivalske uspešnice preigravali še aktivni ansambli iz tretjega desetletja festivala (1989/1998), dopolnjene originalne zasedbe in novi ansambli. Na turnirskem prostoru ptujskega gradu, ki je že drugo leto zapored festivalsko prizorišče, bo prvi večer, na katerem bodo izbrali zmagovalno pesem tretjega desetletja ptujskega festivala, nastopilo med 12 in 14 ansamblov. Za festivalske nagrade pa se bo v finalnem delu, 1. septembra, potegovalo deset ansamblov, vsak s po dvema novima, še nikoli predvajanima skladbama: Pik, Me tri do polnoči,Topliška pomlad, Zadetek, Mladi Pomurci, Mladi upi, Hozentregarji, Mladi korenjaki, Prleški kvintet in kvintet S.O.S.

Črtomir Goznik
Jaka Šraufciger (Vinko Šimek) in Dudek (Martin Sagner) sta zapela zmagovalno pesem drugega festivalskega desetletja: Mi mejaši smo pajdaši.

Že po tradiciji bodo obiskovalci tudi na 48. festivalu izbrali najboljšo melodijo festivala. Nagrado v znesku 1.000 evrov si bodo razdelili avtor glasbe, avtor besedila in avtor aranžmaja. Strokovni komisiji pa bosta izbrali najboljši ansambel med klasičnimi kvinteti, ki bo prejel kipec Orfeja in 900 evrov, najboljši ansambel med ostalimi zasedbami, ki bo prav tako prejel kipec Orfeja in 900 evrov, najboljše besedilo, za katero bo avtor prejel 650 evrov nagrade, in najboljšo vokalno izvedbo, za katero bodo pevci, pevka ali pevec prejeli Korenovo plaketo.