Mobilna verzija
05:17 21. september 2017

Vilko bo za vedno ostal v naših srcih

am
1

Ansambel bratov Avsenik, ki še danes velja za glasbeno skupino na področju nekdanje skupne države z največ prodanimi albumi, zagotovo ne bi bil to, če zanj ne bi ustvarjala brata Slavko in Vilko.

Vilko Ovsenik in Albin Rudan

Vilko Ovsenik in Albin Rudan skupaj na odru ob 30. obletnici ansamblov bratov Avsenik (1983) Foto: Arhiv Simona Golobiča

Čeprav sta bila po značaju popolnoma različna, sta se v glasbi njuni občutenji zlili v eno. Skupaj sta napisala več kot tisoč skladb, med katerimi je najbolj znana Na Golici. Seveda ob tem ne smemo pozabiti tudi na nepozabne melodije, kot so Tam, kjer murke cveto, Večer na Robleku, Slovenija, od kod lepote tvoje, Prijatelji, ostanimo prijatelji, Mi ga spet žingamo, Otoček sredi jezera, Jadraj z menoj, Veter nosi pesem mojo, Lovska koračnica in seveda mnogo drugih.

Vilko Ovsenik in Albin Rudan

Avseniki so skupaj z Vilkom sodelovali tudi na snemanjih različnih glasbenih oddaj. Foto: Arhiv Simona Golobiča

Življenske modrosti 

Z Vilkom in Slavkom, ki sta tako postavila temelje povsem novi, izvirni obliki narodne glasbe, je med drugimi sodelovalo mnogo tekstopiscev. Med njimi je tudi Ivan Sivec, ki je o Vilku zapisal, da je bil odličen avtor lastnih skladb ter izjemen avtor priredb skladb brata Slavka. »Dal mi je veliko nasvetov pri pisanju besedil, podaril mi je veliko življenjskih modrosti, bil je iskren prijatelj. Hvala Ti, cenjeni Vilko, za vse, za vedno boš ostal v mojem srcu,« je ob slovesu še zapisal neutrudni pisec Ivan Sivec.

Avseniki in Vilko Ovsenik

V štiridesetih letih ustvarjanja glasbe se je nabralo več kot 30 zlatih plošč. Foto: Arhiv Simona Golobiča

Avseniki

Daleč najpopularnejši izvajalci založbe Helidon, ki jo je vodil Vilko, so bili člani ansambla bratov Avsenik. Foto: Arhiv Simona Golobiča

Vaš prispevek