POKLON

Vilko bo za vedno ostal v naših srcih

am
12. 8. 2017, 20.40
Deli članek:

Ansambel bratov Avsenik, ki še danes velja za glasbeno skupino na področju nekdanje skupne države z največ prodanimi albumi, zagotovo ne bi bil to, če zanj ne bi ustvarjala brata Slavko in Vilko.

Arhiv Simona Golobiča
Vilko Ovsenik in Albin Rudan skupaj na odru ob 30. obletnici ansamblov bratov Avsenik (1983)

Čeprav sta bila po značaju popolnoma različna, sta se v glasbi njuni občutenji zlili v eno. Skupaj sta napisala več kot tisoč skladb, med katerimi je najbolj znana Na Golici. Seveda ob tem ne smemo pozabiti tudi na nepozabne melodije, kot so Tam, kjer murke cveto, Večer na Robleku, Slovenija, od kod lepote tvoje, Prijatelji, ostanimo prijatelji, Mi ga spet žingamo, Otoček sredi jezera, Jadraj z menoj, Veter nosi pesem mojo, Lovska koračnica in seveda mnogo drugih.

Arhiv Simona Golobiča
Avseniki so skupaj z Vilkom sodelovali tudi na snemanjih različnih glasbenih oddaj.

Življenske modrosti 

Z Vilkom in Slavkom, ki sta tako postavila temelje povsem novi, izvirni obliki narodne glasbe, je med drugimi sodelovalo mnogo tekstopiscev. Med njimi je tudi Ivan Sivec, ki je o Vilku zapisal, da je bil odličen avtor lastnih skladb ter izjemen avtor priredb skladb brata Slavka. »Dal mi je veliko nasvetov pri pisanju besedil, podaril mi je veliko življenjskih modrosti, bil je iskren prijatelj. Hvala Ti, cenjeni Vilko, za vse, za vedno boš ostal v mojem srcu,« je ob slovesu še zapisal neutrudni pisec Ivan Sivec.

Arhiv Simona Golobiča
V štiridesetih letih ustvarjanja glasbe se je nabralo več kot 30 zlatih plošč.

Arhiv Simona Golobiča
Daleč najpopularnejši izvajalci založbe Helidon, ki jo je vodil Vilko, so bili člani ansambla bratov Avsenik.