Film

Posebno priznanje za Kozoletove Meje v Črni gori

T.L./STA
8. 8. 2017, 15.06
Posodobljeno: 8. 8. 2017, 15.07
Deli članek:

V filmu si kolona beguncev in migrantov v spremstvu vojakov in policistov utira pot od schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško proti sprejemnemu centru v Brežicah.

Mediaspeed
Damjan Kozole.

Enaintrideseta edicija filmskega festivala v črnogorskem Herceg Novem je režiserju Damjanu Kozoletu in njegovemu dokumentarnemu kratkemu filmu Meje prinesla posebno priznanje. V filmu si kolona beguncev in migrantov v spremstvu vojakov in policistov utira pot od schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško proti sprejemnemu centru v Brežicah.

Žirija je filmu podelila posebno priznanje z obrazložitvijo: "Zaradi drugačnega pogleda na fenomen begunske krize, ki se izogiba eksplicitnosti in pretirani dramatizaciji, ter ob tem izdela enostavno, prepričljivo, nevsiljivo filmsko stališče, ki občinstvu dopušča, da o njem razmišlja, medtem ko doživlja delček fizične bolečine, ki so jo ti ljudje preživeli."

Nagrado zlata mimoza za najboljšo moško vlogo pa je prejel igralski ansambel filma Moški ne jočejo, bosansko-hercegovskega režiserja in scenarista Alena Drljevića. Manjšinsko koprodukcijo štirih držav, Bosne in Hercegovine, Slovenije, Hrvaške in Nemčije, je sofinanciral Slovenski filmski center (SFC), slovenski koproducent je Iridium Film.

Žirija je v mednarodni igralski zasedbi, v kateri so Sebastian Cavazza, Primož Petkovšek, Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić in Miralem Zubčević, prepoznala prepričljiv in močan prikaz psiholoških travm, ki jih je povzročila balkanska vojna ob razpadu nekdanje Jugoslavije.

Črnogorski filmski festival, ki je potekal od 1. do 7. avgusta, zaznamujejo tri tekmovalne kategorije: celovečerni igrani film, dokumentarni film in sekcija študentskih filmov iz regionalnih filmskih šol. Četrti segment predstavlja revija filmov, ki so bili nagrajeni na največjih evropskih filmskih festivalih, so sporočili s SFC.

Film Meje je premiero doživel na lanskoletnem mednarodnem festivalu dokumentarnega filma DOKUDOC v Mariboru, kjer je tudi zmagal.