Poklon rojakinji

Iz Žužemberka odšla med zvezde Hollywooda

rn, Dolenjski list
24. 7. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Žužemberku rojena Rozalija Sršen je bila prva Slovenka, ki ji je uspel preboj v meko ameriške filmske industrije.

r.n.
Rozalija Sršen se je kasneje preimenovala v Zallo Zarana.
Od hollywoodskih začetkov leta 1918 je nastopila v 20 filmih. Na vrhuncu kariere so o njej pisali mnogi časopisi, s pojavom zvočnega filma pa je prenehala igrati. 

Bila je zvezda nemega filma, a ko se je v Hollywoodu začelo obdobje zvočnega filma, se je umaknila. Pred kratkim je minilo 120 let od njenega rojstva, zato so se ji Suhokrajinčani poklonili z odkritjem spominske plošče.

Obeležje je na njeni rojstni hiši, ki še danes stoji pod mogočnimi zidovi žužemberškega gradu. Številni Suhokrajinčani so na slavno rojakinjo še kako ponosni. Med njimi tudi Magda Kastelic Hočevar, ki je z učiteljsko kolegico Natašo Škrbe ter učenkami Špelo Zajec, Tjašo Slak in Petro Držan pred leti o njej napisala raziskovalno nalogo. »Nanjo smo lahko zelo ponosni. Vsak kraj pač nima igralke, ki bi prišla do Hollywooda, in to tako zgodaj,« pravi Kastelic Hočevarjeva, ki je ob pisanju naloge odkrila marsikaj zanimivega. »Odkrila sem žensko, ki je imela neskončno voljo in vztrajnost. Dosegla je to, kar si je zastavila – biti igralka v Hollywoodu.«

Komaj 17-letna čez lužo

Slovesnosti so se udeležili tudi nekateri igralkini sorodniki. Njena pranečakinja Irena Melan, ki živi v Italiji, je o Zalli Zarana, kot je bilo njeno umetniško ime, povedala, da se je komaj 17-letna podala čez lužo in da so bili njeni začetki, ker ni znala angleščine, težki. Trajalo je več mesecev, če ne celo kakšno leto, preden je začela dobivati manjše vloge. Ker ni imela družinske podpore, je bila včasih lačna in je kot brezdomka spala kar na ulici.

A imela je neverjeten pogum in željo, da uspe v Hollywoodu. Ko je v iskanju vloge že skoraj obupala, je po dolgotrajnem naporu končno le dobila prvo ponudbo, in sicer manjšo vlogo španske plesalke.

R. N.
Na rojstni hiši Rozalije Sršen je od nedavnega spominsko obeležje.

Nikoli zapustila Hollywooda

Čeprav se je umaknila iz filmskega sveta, Hollywooda ni zapustila. V začetku 30. let prejšnjega stoletja se je poročila z bogatim ameriškim trgovcem z železnino Theom Lohmanom, ki se je po poroki preselil k njej. Skupaj sta živela do leta 1944, ko je Theo umrl. Zalla se ni nikoli več poročila in je v svoji vili na Fuller Avenue živela do svoje smrti, 12. julija 1967, štiri dni pred svojim sedemdesetim rojstnim dnem. Ker ni imela potomcev, je vse svoje premoženje zapustila sorodnikom.