carmina burana

Priča smo bili pravi paši za oči in ušesa

Teja Pelko
30. 6. 2017, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Katalonska skupina La Fura dels Baus je s scensko kantato Carmina Burana Carla Orffa navdušila občinstvo, ki je do zadnjega kotička napolnilo Kongresni trg.

Ljubljana Festival / mediaspeed.net
Španci so poleg glasbene poskrbeli za spektakularno vizualno poslastico.

Španci so namreč poleg glasbene poskrbeli za spektakularno vizualno poslastico. Uprizoritev, s katero so do zdaj navdušili že več kot sto tisoč gledalcev po vsem svetu, poleg globoko čustvene Orffove glasbe vključuje izjemno scenografijo, videoprojekcije, svetlobne učinke, akrobatske prvine, ples in celo dišave.

V PREDSTAVI SODELOVALI TUDI SLOVENCI

Scensko kantato je skupina v Ljubljani izvedla ob spremljavi mogočnega vokalno-inštrumentalnega korpusa iz vse Slovenije: Orkestra Slovenske filharmonije, Zbora Slovenske filharmonije, Zbora Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina in Komornega zbora Ave ter solistov.

Nastopajoči so si za prikazano na koncu prislužili stoječe ovacije občinstva, zahvalili pa so se mu z bisom, ob katerem se je marsikomu naježila koža.

NAVDUŠENI TUDI ZVEZDNIKI

V otvoritveni predstavi letošnjega Ljubljana festivala so uživali tudi številni znani obrazi, med njimi manekenka Iryna Osypenko Nemec in skladatelj Mojmir Sepe. 

»Carmino Burano sem nocoj poslušala že četrtič ali petič, a tokrat mi je minilo en, dva, tri, ker je bila zraven še vizualna predstava. Ta izvedba mi je bila najbolj všeč od vseh, kar sem jih videla. Vrhunsko, res! Všeč mi je bilo tudi, da so jo kostumografsko in scenografsko izvedli na malo modernejši način,« je povedala manekenka, Sepe pa je dodal: »To je bil spektakel prve vrste! To je takšna ekstatična predstava, na koncu je bil pa še ognjemet. Res super predstava! Tudi glasovi so bili zelo dobri.«