Slovo

Umrl igralec, ki je upodobil brezkompromisnega novinarja

M.K./STA
28. 6. 2017, 10.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V starosti 56 let je umrl švedski igralec Michael Nyqvist, znan po vlogah v filmih, ki so jih posneli po seriji romanov Millennium Stiega Larssona.

Profimedia
Michael Nyqvist je skupaj zaigral v več kot 50 filmih, uspešen je bil tudi v Hollywoodu.

Film Dekle z zmajskim tatujem ter dve nadaljevanji iz leta 2009 so v blagajne po svetu prinesli več kot 215 milijonov dolarjev. Nyqvist je v njih upodobil raziskovalnega novinarja Mikaela Blomkvista.

Nyqvist, ki je umrl po enoletnem boju s pljučnim rakom, je bil po vlogi raziskovalnega novinarja Blomkvista v vseh treh filmskih upodobitvah trilogije Millenium - Dekle z zmajskim tatujem, Dekle, ki se je igralo z ognjem in Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo - tudi najbolj znan. Stieg Larsson se je v Milleniumu, veliki knjižni uspešnici, dotaknil različnih vidikov kot da civilizirane švedske družbe - kriminalitete, korupcije, nestrpnosti, fanatizma, pomanjkljivega socialnega varstva in pomanjkanja etičnosti v medijih, predvsem pa nasilja nad ženskami, zlasti tistimi z obrobja družbe.

Profimedia
Michael Nyqvist kot raziskovalni novinar Mikael Blomkvist v filmu Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo

Vse tri filme so posneli na Švedskem, kjer je bil Nyqvist znan in cenjen tudi kot gledališki igralec, poročanje švedskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Igranju se je Nyqvist na rodnem Švedskem posvečal od zgodnjih 80. let prejšnjega stoletja, svetovno slavo in kritiško priznanje pa mu je prinesla omenjena trilogija, v kateri je zaigral ob Noomi Rapace, mladi hekerki, s katero sta se v prvem delu podala v iskanje izgubljene nečakinje poslovnega tajkuna. Skupaj je zaigral v več kot 50 filmih, uspešen je bil tudi v Hollywoodu. Zaigral je med drugim v filmih Misija: Nemogoče - protokol duh (2011), John Wick (2014) in Frank & Lola (2016).

Leta 2010 je objavil knjigo, v kateri je opisal spomine na najzgodnejše otroštvo po posvojitvi, izkušnje iz gledališke šole ter iskanje svojih bioloških staršev pri 30 letih.

Profimedia
Michael Nyqvist v eni svojih zadnjih vlog v filmu Kolonija (2015).

"Michaelovo veselje in strast sta bila nalezljiva za tiste, ki so ga poznali in imeli radi. Njegov šarm in karizma sta bila nesporna in njegovo ljubezen do umetnosti so lahko občutili vsi, ki so imeli čast sodelovati z njim," je dejala njegova predstavnica Alissa Goodman.