Je zato storil samomor?

Ikona ameriške kulture v resnici sovjetski špijon?

J.P.
4. 5. 2017, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški pisatelj in novinar Ernest Hemingway naj bi živel dvojno življenje.

Profimedia
Ernest Hemingway je štel 61 let, ko si je 2. julij 1961 v kraju Ketchum v ameriški zvezni državi Idaho vzel življenje.

Tezo v knjigi Pisatelj, mornar, vojak, vohun zagovarja nekdanji uslužbenec Centralne obveščevalne agencije (CIA) Nicholas Reynolds.

Ruski arhivi menda še vedno skrbno varujejo dokumente, ki bi lahko očrnili Hemingwayjev ugled; le ena listina je skupaj s pobeglim agentom KGB-ja utekla v širni svet.

Profimedia
Akreditacija vojnega dopisnika

Profimedia
Kitajska političarka Soong Mei-ling, Hemingway in ameriška vojna dopisnica Martha Gellhorn 1941. na Kitajskem. Srečal se je tudi s kitajskim komunistom Džouem Enlajem, ki je pozneje postal premier.

Pojasnil tudi samomor

Kot piše Reynolds, naj bi Ernesta Hemingwayja na sovjetsko stran pridobil Joseph Golos; Hemingwayjev vzdevek naj bi bil Argo. Reynolds je sovjetsko povezavo slučajno odkril v knjigi KGB-jevega častnika Aleksandra Vasilijeva, v katero naj bi vključil nekaj odlomkov iz prej omenjene Hemingwayjeve kartoteke. »Arhivi Hemingwayjevega odnosa z NKVD razkrivajo, da je operativec Sovjetske zveze decembra leta 1940 pridobil Hamingwayja za »naše delo« na »ideološki podlagi«; v času, ko je Stalin z železno pestjo vladal Sovjetski zvezi in se pod paktom Ribbentrop-Molotov sporazumel s Hitlerjem,« je dejal Reynolds. »Na koncu sem ugotovil, da je Hemingwayjevo spogledovanje z NKVD in politični odnosi, ki ga pojasnjujejo, imelo posebno težo v njegovem življenju in delu, kar je do sedaj bilo spregledano.«

Reynolds ima v mislih zadnjih 15 let Hemingwayjevega življenja, vključno z njegovim samomorom. »Velik del drame se je odvil v njegovi glavi, kjer je prerasla v nekaj večjega. Politike in intrige ni razumel tako dobro, kot je mislil, da ju, zato je precenjeval svojo zmožnost nadziranja sebe in drugih. Na koncu se je zavedel svojih omejitev in prišel do tragičnega zaključka, da lahko nadzor prevzame le s samomorom,« ugotavlja Reynolds.