Prerano

Po hudi bolezni slovo igralke

T.L./STA
3. 5. 2017, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V 67. letu se je poslovila upokojena gledališka igralka Mira Lampe Vujičić.

Mediaspeeed.net
Mira Lampe Vujičić na premieri predstave Sobica na vrhu stopnišča leta 2011.

Po hudi bolezni se je v 67. letu poslovila upokojena gledališka igralka Mira Lampe Vujičić, so sporočili iz Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica. Kot so zapisali, je igralkino srce živelo za gledališče, v njihovih srcih pa bo živela še naprej.Igralka Mira Lampe Vujičić, po rodu Idrijčanka, je 40 let ustvarjala na novogoriškem odru kot eden od stebrov ansambla v Primorskemu dramskemu gledališču oziroma SNG Nova Gorica.

Prve igralske izkušnje si je pridobila po končani gimnaziji, ko je dve sezoni igrala v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Nato se je odločila za študij igre na Akademiji za gledališče, radio in televizijo v Ljubljani.

Po zaključku študija na akademiji je honorarno delala v Mariboru, v sezoni 1976/1977 pa se je zaposlila v novogoriškem gledališču, kjer je do upokojitve jeseni 2016 oblikovala več kot 90 "pretanjenih, psihološko poglobljenih in prepričljivih igralskih kreacij, ki so podpirale razvoj gledališča in njegovo uveljavitev v širšem prostoru".

Prejemnica številnih nagrad

Mira Lampe Vujičić je za svoje delo prejela številne nagrade in priznanja - dve Borštnikovi nagradi za igro, Severjevo nagrado, skupaj s soigralci Bronasto vrtnico za ansambelsko igro na prvem Goriškem srečanju gledališč Alpe Jadran in Bevkovo nagrado, priznanje novogoriške občine za umetniške dosežke.

Mira Lampe Vujičić je sodelovala tudi pri številnih radijskih igrah in oblikovala vrsto vlog na filmu in televiziji.

Ob upokojitvi leta 2016 je v pogovoru o svojem delu povedala: "Spreminjajo se načini uprizarjanja, režijski pristopi, scenografije... Igralec pa mora, če želi dobro opraviti svoje delo, prehoditi enako pot, kot jo je moral pred desetletji in zagotovo tudi v bolj oddaljeni preteklosti. Čas pri tem nima posebne vloge."