Mobilna verzija
07:20 19. oktober 2017

Slovo avtorja kriminalk o inšpektorju Morsu

T.L./STA London
1 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Colin Dexter je veljal za žlahtnega naslednika prve dame kriminalnega žanra Agathe Christie.

profimedia-0049155537

Colin Dexter Foto: Profimedia

V 87. letu starosti je danes v Oxfordu umrl angleški avtor kriminalk Colin Dexter, ki je zaslovel s serijo 13 knjig o inšpektorju Morsu, so sporočili z njegove založbe. Dexter je dela o inšpektorju pisal med letoma 1975 in 1999, bila pa so prirejena tudi za televizijsko serijo, v kateri je igral John Thaw, piše britanski BBC.

Colin Dexter je veljal za žlahtnega naslednika prve dame kriminalnega žanra Agathe Christie. Med drugim je prejel najvišje britansko priznanje za pisce kriminalnih zgodb zlato bodalo, podelili pa so mu tudi plemiški naslov.

Prvo knjigo o inšpektorju Morsu Zadnji avtobus v Woodstock je napisal leta 1975 med počitnicami v Walesu, lik pa je pokončal v zadnji knjigi, naslovljeni Umor se ne pozabi.

Urednica iz založbe MacMillan Maria Rejt je povedala, da je Dexter navdihoval vse, ki so delali z njim: "Njegova lojalnost, skromnost in specifičen humor so marsikoga razveselili. Bil je izjemno ostrega uma in velikega srca. Njegova krasna dela bodo za vselej pričala o tem."

Pisatelj se je kot Norman Colin Dexter rodil leta 1930 v angleškem Stamfordu. Študiral je na Cambridgeu in sprva delal kot učitelj latinščine in grščine. Nato se je preselil v Oxford in se popolnoma posvetil pisateljevanju. Spopadal se je z diabetesom, boleznijo, ki jo je prenesel tudi na lik inšpektorja Morsa.

V slovenščini so Morsove prigode, poleg že omenjenih, dostopne še v knjigah Kajnove hčere, Pot skozi gozdove, Deklina je mrtva, Uganka tretje milje, Smrt v Jerichu, Maša za mrliče ter Tihi svet Nicholasa Quinna.

JOHN THAW, COLIN DEXTER

John Thaw, Colin Dexter in Evin Whately. Foto: Profimedia

Vaš prispevek