Oblike duha

Nova knjiga Borisa A. Novaka že z 220 pesniškimi oblikami

J.P./STA
7. 12. 2016, 14.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pri Mladinski knjigi so predstavili novo knjigo pesniških oblik Borisa A. Novaka Oblike duha, ki sledi Oblikam sveta in Oblikam srca. Tokratno obsežno delo obsega kar 220 pesniških oblik. Te so plod avtorjevega večdesetletnega raziskovanja pa tudi, kot je povedal na novinarski konferenci, "praktične modrosti", ki jo je dobil ob pesnjenju.

STA
Boris A. Novak z Oblikami duha

Poezija je po besedah Borisa A. Novaka "tisti jezik, ki znane stvari naredi, kot da jih vidiš prvič". Poezija je zato po njegovem mnenju namenjena otrokom in vsem, ki ohranjajo otroško dušo. S poezijo se običajno vsak sreča že v otroštvu, prek uspavank in izštevank, je dejal Boris A. Novak, ki se boji, da jih v današnjem času vse bolj izpodriva virtualni svet iger.

Tudi pozneje v življenju človeka poezija spremlja v trenutkih največje sreče - v ljubezni ter v času največje žalosti - ob smrti bližnjega in "že zato je njen obstoj upravičen", je poudaril.

Predstavili so še ponatisnjeno slikanico Borisa A. Novaka z ilustracijami Danijela Demšarja Nebesno gledališče, ki je prvič izšla leta 1990, in jo učenci 4. in 5. razredov osnovnih šol v letošnjem šolskem letu berejo za Cankarjevo priznanje. Kot je spomnil avtor, je besedilo o radovednem oblačku najprej izšlo kot radijska igra, pozneje pa je zaživelo kot lutkovna predstava.

Pesniške oblike

Oblike duha so tretja zakladnica pesniški oblik po Oblikah sveta, ki so vsebovale 70 pesniških oblik, med katerimi jih je bilo 17 prvič uporabljenih v slovenščini, ter drugi knjigi Oblike srca. Ta je obsegala že 140 oblik oziroma 40 takih, ki so prvič zaživele v slovenščini. Pričujoča knjiga Oblike duha pa - skupaj z vsemi obravnavanimi zvrstmi, podzvrstmi in pesniškimi postopki - pokriva 220 oblik. Od teh je 60 v slovenščini prvič upesnjenih form in 16 oblik, ki jih je avtor sam izumil.

Govorica podob

Delo je po besedah urednice otroškega leposlovja Irene Matko Lukan namenjeno bralcem različnih generacij, v prvi vrsti pa avtor nagovarja mladega bralca, ki ga vabi tudi k lastnemu pesnjenju. Tako bo knjiga po uredničinem mnenju zanimiva že četrtošolcu, prav pa bo prišla tudi staršem, ki otrokom berejo pesmi. "Vsekakor pa to ni knjiga, ki jo lahko prebereš na dušek," je poudarila.

Knjigo krasijo ilustracije Marjana Mančka, ki po besedah Borisa A. Novaka razsvetljujejo besedilo, kar izhaja že iz latinske besede illustratio. Ilustracije po njegovih besedah vedno poglobijo in razširijo razumevanje določene zgodbe, "govorica podob, ki se zlije z jezikom pesmi ali zgodbe, tvori višje sporočilo", je prepričan. Manček, ki z Borisom A. Novakom sodeluje že vrsto let, je povedal, da se je čudil, kako lahko je ustvaril podobe za tako obsežno knjigo.