Ostati živ

FOTO: Michel Houellebecq ima v Parizu prvo razstavo

M.K./STA
27. 6. 2016, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Razvpiti francoski prozaist in pesnik Michel Houellebecq se v pariški Tokijski palači predstavlja s svojo prvo razstavo.

Profimedia
Kontroverzni pisatelj Michel Houellebecq je bil leta 2014 tudi gost festivala Fabula- Literature sveta, ki je potekal v Ljubljani.

Na 2000 kvadratnih metrih razstavne površine so na ogled njegove fotografije in videi, ki jih je združil pod naslovom Ostati živ (Rester vivant).

Houellebecqova razstavljena dela odslikavajo teme, ki jih obravnava tudi kot pisatelj: smrt, seks, turizem in človeške frustracije.

Profimedia

Kurator in vodja Tokijske palače, centra za moderno umetnost, Jean de Loisy je razstavo označil za veliko inštalacijo, za povsem Houellebecqov koncept, kateremu sta podvrženi tako glasba kot barva posameznih razstavnih prostorov.

Profimedia

Razstava bo na ogled do 18. septembra.

Houellebecq se je rodil na Reunionu, med drugim pa je živel tudi v Alžiriji. Pisati je začel pri 20 letih. Prvo delo, Razširitev področja boja, je objavil leta 1994, slavo pa mu je prinesel drugi roman Osnovni delci.
Preizkusil se je tudi kot režiser in igralec. V slovenščini lahko poleg omenjenih del prebiramo še Platformo, Možnost otoka ter Zemljevid in ozemlje.

Profimedia

Houellebecqa so obtožili širjenja verske in rasne nestrpnosti, ko je v pogovoru za časopis Lire ob izidu romana Platforma dejal, da je islam "najbolj neumna religija". Njegovo sojenje so leta 2002 številni literati razumeli kot kratenje pravice do svobode govora.