Kultura

Končno sta se razkrila

Alesh Maatko
31. 12. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ob zaključku letošnje sezone Bognedaj, da bi crknu televizor, kjer smo Boštjana in Mateja spremljali preko televizijskih zaslonov, se je naša ekipa odpravila k njima na obisk, kjer smo poklepetali o televiziji, komentiranju in vsakdanjem življenju.

Promo foto
Matej Korošec in Boštjan Poglajen

Prijatelja Boštjan Poglajen in Matej Korošec sta po horoskopu devici. Spoprijateljila sta se na radiu in oba imata rada projektno delo.

Pred dnevi se je zaključila serija, bosta pogrešala vse to medijsko dogajanje, kjer sta bila v ospredju vidva, ne pa znane TV-osebnosti?
Matej: Uspešno se je zaključila še ena sezona šova Bognedaj, da bi crknu televizor, v kateri sem z veseljem sodeloval. Že nekaj let se pojavljam na televizijskimi zaslonih, v različnih oddajah in funkcijah. Hkrati pa mi svet šovbiznisa ni tuj, saj je moja prva služba v TV-produkciji, tako da velikokrat poprimem za kamero. Vedno odkrivam kaj novega.
Boštjan: Na trenutke sem se res počutil kot zvezdnik, čeprav se za takega nimam. Vsa ta fotografiranja, izjave, vsakotedenski prihodi snemalnih ekip in prijetna druženja – ja, to bom pogrešal. Z nestrpnostjo sem pričakoval teme, ki so nam jih ponudili sleherni teden. Največji hec pa je, da so sosedje v bloku mislili, da se nekdo pač seli, ker je bil poln hodnik škatel snemalne opreme, nihče pa ni pomislil, da je pri meni doma improviziran studio.  

Kaj vama bo v vsem tem času najbolj ostalo v spominu?
Matej: Dobri odnosi s člani ekipe, pozitivna energija in veliko smeha.
Boštjan: Najbolj mi je v spominu ostalo moje praznovanje 40. rojstnega dne. Letos sem imel namreč kar štiri torte. Ena je bila za potrebe snemanja, to je prinesel Matej, drugo mi je spekla mami Cvetka, tretjo sem dobil v Španiji od prijateljev, četrto pa mi je prinesel pevec in prijatelj Robert Ficker. Tistega dne je kar ščemelo v meni, torta je bila za celotno ekipo in to je bil najlepši rojstni dan doslej.

Sta se morda kdaj med seboj sporekla zaradi različnih mnenj oziroma sta želela povedati kaj več, pa morda nista, ker je vse skupaj posnela televizija?
Matej: Čeprav drug drugega poznava zelo dobro, sva se dostikrat sporekla pri kakšnih temah. Veliko je bilo povedanega. Najina komunikacija je pred kamerami neprestano tekla dobri dve uri in pol, nato pa je kreativna ekipa vse skupaj zmontirala z vsemi ostalimi pari v enourno oddajo.  
Boštjan: Z Matejem imava vedno popolnoma nasprotno mnenje o stvareh, on prihaja s podeželja, jaz iz manjšega mesta in pogledi so precej različni. Matej je veren, jaz ateist. Ne samo pred kamerami, spričkala sva se tudi zunaj snemalnega seta. A pravijo, da tam, kjer se prepirajo, se imajo tudi radi. In ja, Mateja imam rad kot prijatelja, ker je iskren, pošten, delaven in nasploh taka 'afna', da mu ne moreš nič zameriti. Marsikaj sva seveda povedala gledalcem, pa ni bilo objavljeno, čeprav se je recimo nama zdelo izvirno in smešno, pa morda ni sodilo v kontekst ostalih komentarjev, a o tem seveda odloča produkcijska ekipa.

Je bilo kdaj tudi kaj brzdanja oziroma sta raje naredila korak nazaj kot prevelik korak naprej?
Matej: Pred kamero je treba imeti določeno oliko in spoštovanje, četudi je oddaja namenjena temu, da se govori brez dlake na jeziku o različnih temah, ki se predvajajo na televiziji. Osebno sem bil kar direkten.
Boštjan: Absolutno, sploh na začetku, dokler ni popustil tisti začetniški krč, ki je neizbežen. Veliko je bilo seksualnih tem z eksplicitno vsebino, kar je včasih težko komentirati, saj se doma nismo ravno na široko pogovarjali o tem, v zasebnosti pa  seveda povemo marsikaj, in to je glavni smisel te oddaje – da si, kar si  če vidiš dobro pi**o, to poveš, če je nekdo 'pr'fuknjen', to poveš ... in da pošlješ v ku**c voditelja, ki preveč bluzi ... Saj zasebno redko rečemo: 'O, ti šment, ta jih pa ima za ušesi ...'

Sta bila v tej sezoni, ko nastopata, deležna kakšnih negativnih opazk, ki so jih sicer zvezdniki deležni vsak dan?
Matej: Nič kaj pretresljivega, nekaj opravljanja in 'fovšije' pa ne morem izključiti. Sprejmem pozitivno, hvaležen pa tudi za negativno kritiko. Le tako se lahko izboljšaš.
Boštjan: Dobro, priznam, v živo od gledalcev ravno ne, saj so Slovenci najbolj pogumni, ko kritizirajo anonimno, tam domišljija nima meja. Prijatelji so mi rekli, da sem ob Mateju kot neka užaljena limona, on pa kot navihan mali škrat, kar po svoje drži, morda sem malce resen in zadržan, a se rad pošalim. Prejel sem obilo sporočil preko družbenih omrežij od znancev in neznancev, nekaj nesramnih SMS-sporočil, ki so se nanašali na mojo baročno postavo, na katero sem ponosen. Ljudje znajo zelo užaliti in prizadeti, a imam trdo kožo; po 13 letih radijskega vodenja, nekaj televizijah, na katerih sem nastopal, in številnih prireditvah, ki sem jih vodil, se vsega tega navadiš.

Vaju naključni ljudje in gledalci šova po oddajah ustavljajo na ulici ali v trgovini?
Matej: Nekajkrat se mi je zgodilo, da so se zadrli: 'O, lejga, Bognedaj, da bi crknu TV …' – najbolj nenavadno mesto je bilo na Veliki planini, ko sem s kapuco hodil po planini, drugače pa sem največ komentarjev prejel, ko se odpravil zabavat na Štajersko. Se mi zdi, da je na Štajerskem oddaja še bolj gledana kot drugje po Sloveniji.
Boštjan: Ne, teh izkušenj resnično nimam. Predvsem se mi zdi, da me gledajo. Nihče me ne ustavi, tudi 'zvezdniškega' selfija še nisem napravil. V službi mi je nekaj ljudi reklo: 'Vas pa od nekod poznam, pa se ne spomnim, od kod ...' Prisežem, nikoli jim nisem povedal, sem samo rekel: 'Vsi smo se že kdaj v življenju videli.' Imam pač dokaj resno službo, kamor šova ne vpletam.

Je morda kakšna oddaja, šov ali športni dogodek, ki si ga resnično želita komentirati?
Matej: Razkrijem lahko le to, da se ne poslavljam od televizijskih zaslonov, ampak se bom po novem letu kmalu pojavil v vlogi voditelja na TV3 Medias. Z sovoditeljico Ano Raščan bova imela novo narodnozabavno oddajo, za katero so priprave že v polnem zagonu.
Boštjan: O, ja, marsikaj bi se še našlo, a to je stvar produkcijske ekipe, ki izbira vsebine ... Vsekakor bi z veseljem pokomentiral slovenski izbor za Evrovizijo, pa kakšne Viktorje ali pa Galuničevo oddajo. Letos sem neumorno spremljal resničnosti šov Kmetija: Nov začetek, pa ne v smislu navijanja za kogarkoli, ampak iz družbenega vidika, ker je zanimivo, kako zelo so se nekateri vživeli v svoje like in izrazili karakter.

Se vsi akterji šova med seboj poznate, se sicer kdaj družite skupaj?
Matej: Z Ljubom in Nadjo smo se že večkrat srečali na kakšnih dogodkih, z nekaterimi pa sem v stiku preko družbenih omrežij.
Boštjan: Ja, skoraj vsi se poznamo med seboj, saj smo imeli ob začetku sezone spoznavni žur. Nekateri so se mi zdeli kar malce nedostopni, zadržani, drugi zelo srčni in preprosti, taki kot jih vidimo po TV. Z Nadjo in Ljubom imamo v načrtu večer kuhanca in dobre volje, z Diko in Jasno pa pokušino mojega pirinega kruha s čebulo. Ni kaj, ljubezen gre res skozi želodec. 

Kaj vse sta še povedala in razkrila Boštjan in Matej, pa v današnji številki časopisa SVET24.