Razlike v dejavnostih

V nekaterih regijah ženske zaslužijo bolje kot moški

G.G.
13. 2. 2018, 07.05
Deli članek:

Raziskava glede razlik v plačah med med moškimi in ženskami v Nemčiji je prinesla nekaj zanimivih ugotovitev.

Profimedia

V povprečju so ženske tudi v Nemčiji, ki je sicer na 13. mestu po enakopravnosti med spoloma v svetovnem merilu, slabše plačane kot moški. Raziskava inštituta za raziskave trga dela (IAB), katere izsledke so objavili pri časopisu Die Welt, pa kaže, da obstajajo velike razlike med regijami.

Za celotno Nemčijo velja podatek, upoštevajoč leto 2016, da moški zaslužijo 21 odstotkov več od žensk. V EU v povprečju 16 odstotkov več. Največjo razliko v korist moških naredi bavarsko okrožje Dingolfing-Landau, kjer so plače moških (povprečna bruto plača 4531 evrov) kar za 38 odstotkov višje od plač žensk. Nasprotno pa v določenih delih vzhodne Nemčije, v Cottbusu (2791 evrov) in zvezni deželi Brandenburg (2814 evrov), celo ženske zaslužijo 17 odstotkov več. Ženske na vzhodu torej v povprečju celotne Nemčije ne zaslužijo bolje, ampak moški manj - višja je stopnja brezposlenosti med moškimi in obenem manko služb, ki v zahodni delih prinašajo visok zaslužek.

Najbolj izrazite so razlike na območjih z močno razvito avtomobilsko industrijo (Dingolfing-Landau - BMW, Ingolstadt - Audi) in v krajih s tehnološkimi in inženirskimi družbami (Erlangen - Siemens).