Načrti

Pot do urejenih financ zahteva nekaj malega načrtovanja in discipline

Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka KD Skladi
29. 12. 2017, 07.05
Deli članek:

Leto se počasi izteka in vsakdo izmed nas rad v tem času razmisli o svojih zaobljubah za novo prihajajoče leto. Vsak si rad zada številne obljube, ne smemo pa pri tem pozabiti tudi na finančne.

Profimedia

Generali Investments d.o.o.
Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka KD Skladi

Za to vam ni treba načrtovati revolucije v vaši denarnici, dovolj bo nekaj majhnih korakov in na koncu meseca vam bo ostalo kar nekaj dodatnih evrov. Na prvi pogled se ureditev osebnih financ zdi zapletena reč, a resnica je povsem drugačna. Pot k urejenim financam je enostavna, zahteva pa le nekaj malega načrtovanja in discipline.

Statistika sicer pravi, da le 40 odstotkov novoletnih zaobljub zdrži do julija. Večina jih propade že na samem začetku novega leta. Naj bo letos drugače, če drugje ne, vam lahko pomagamo vsaj pri finančni zaobljubi. Poskusite si postaviti finančne cilje kot so na primer: manjša obnova doma, nakup novejšega avtomobila, pomoč pri otrokovem šolanju, potovanje, itd. Zastavljeni cilji so lahko zelo različni, zato je tudi čas, ko bomo cilj dosegli različen. Ne glede na to, kako dolgo bo trajalo doseganje vašega zastavljenega finančnega cilja, je pravi čas za začetek takoj zdaj. Prej, kot boste naredili načrt varčevanja za vaš finančni cilj, prej ga boste dosegli. Pomembno je, da veste, koliko želite privarčevati in za kakšen namen bi si želeli varčevati ter dejansko začeti varčevati. Kratkoročne cilje dosežemo v enem letu, srednjeročne v treh do petih letih, dolgoročni cilji pa zaznamujejo življenje.

Finančno stanje vsakega izmed nas je drugačno, zato je nemogoče, da bi vsi varčevali v enakem odstotku svojih prihodkov. Toda kljub temu bi moral vsak od nas redno, vsak mesec, varčevati tudi, če so zneski majhni. Odločitev za varčevanje je tako osebnostnega kot finančnega značaja. Pogosto se namreč znajdemo v razcepu med tem, kar želimo (na primer redno mesečno varčevanje), in tem kar mislimo, da smo zmožni storiti. Varčevanje se nam lahko zdi popolnoma neuresničljivo, če nimamo občutka, da bi lahko redno varčevali. Toda resnica je, da lahko vsak varčuje, tudi če samo nekaj malega.

Torej, kako začeti? 

Najprej moramo v ospredje postaviti sebe in plačati sebe. Kaj to dejansko pomeni? Od svojega dohodka si določimo neki znesek ali odstotek od zneska in ga najprej plačamo sebi (za potrebe varčevanja), šele nato plačamo vse druge račune. Znesek je lahko kakršen koli, pomembno je le, da plačamo sebi najprej in ne šele na koncu. Večina ljudi najprej plača vse račune ter izdatke in nato nekaj privarčuje s sredstvi, ki ostanejo. Na koncu se zgodi to, da jim ne ostane nič in zato ne morejo nič privarčevati.

Varčevanje sčasoma postane naša prioriteta in v osnovi postane kot neke vrste nujen strošek, kot npr.: plačilo računa za stanovanje, hrano, itd. Lepota te metode je v tem, da četudi smo z denarjem nekoliko na tesnem, bomo poskrbeli, da ga bomo manj porabili kje drugje.

Najbolje je, če samodejno varčujemo vsak mesec: lahko se odločimo za mesečno varčevanje ter plačilo prek direktne obremenitve – trajnika za vplačevanje v vzajemni sklad ali kaj podobnega. Prva prednost takšnega načina varčevanjaje, da nam na varčevanje ni treba misliti, ter da se ljudje hitro prilagodijo življenju z nekaj manj prihodka in tega denarja kmalu ne pogrešajo več. Druga prednost je, da vrednost z leti lepo raste. Vsak izmed nas torej lahko varčuje. Nekateri več, drugi manj, in prej ko začnemo, prej bomo dosegli svojo finančno varnost. Seveda obstajajo številni izgovori, zakaj ne bi varčevali, toda resnica je, da je edini način varčevanja ta, da se ga lotimo nemudoma in s ciljem, da si v prihodnosti omogočimo tisto, o čemer sanjamo v sedanjosti. Pa srečno vam želimo v letu 2018!