Razbremenitev

Predlagajo spremembe, ki bi omogočile višji regres

G.G./STA
26. 9. 2017, 18.03
Posodobljeno: 26. 9. 2017, 18.04
Deli članek:

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je finančnemu ministrstvu poslala dodaten predlog davčnih sprememb, s katerimi želi razbremeniti izplačila zaposlenim in spodbuditi podjetja k večjemu nagrajevanju zaposlenih.

Profimedia
Zbornica se zavzema za razbremenitev celotnega plačila dohodnine pri regresu in nagradi za poslovno uspešnost, saj bi podjetja tako lažje izplačala višji regres in 13. plačo.

Regres, ki ga prejmejo zaposleni v Sloveniji, po predlogu GZS ne bi bil obremenjen s prispevki do višine 100 odstotkov (zdaj 70 odstotkov) vrednosti povprečne plače. "Zelo malo družb izplačuje višji regres, zato bi dvig praga podjetjem omogočil, da v primeru dobre finančne kondicije zaposlenim izplačajo višji regres," so poudarili.

Medtem je nagrada za poslovno uspešnost ali 13. plača zdaj v celoti obremenjena s prispevki, ni pa obremenjena z dohodnino, če je izplačana le do 70 odstotkov vrednosti povprečne plače. To velja od letošnjega 1. januarja, ko je bil zakon o dohodnini nazadnje noveliran.

Zdaj na GZS ministrstvu za finance predlagajo razbremenitev celotnega plačila dohodnine do 100 odstotkov višine povprečne plače pri regresu in nagradi za poslovno uspešnost in/ali odpravo prispevkov od nagrade za poslovno uspešnost v višini do 100 odstotkov vrednosti povprečne plače.

"Takšna rešitev bi podjetjem omogočila, da v času gospodarske rasti bolje nagradijo zaposlene, ki bi bili tako bolj udeleženi pri rezultatih uspešnega poslovanja. S tem bi se dvignila tudi domača poraba, kar bi pozitivno vplivalo na podjetja, ki delujejo predvsem v Sloveniji. Preko višjega DDV bi bil pozitiven tudi učinek na proračun," so še poudarili v zbornici.