Mobilna verzija
12:24 20. januar 2018

Koliko smo pripravljeni tvegati za pričakovani donos?

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
0

Ko se odločate za investiranje ali za varčevanje v skladih, se morate najprej vprašati, koliko tveganja ste pripravljeni sprejeti za pričakovani donos – tako določite svoj subjektivni odnos do tveganja.

naložbe, finance, denar, tveganje

Foto: Profimedia

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, KD Skladi

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, KD Skladi Foto: Osebni arhiv

Sprejeli naj bi toliko tveganja, kot si ga lahko privoščite in ne zgolj na podlagi svojega odnosa do tveganja, temveč glede na naravo svojih ciljev in finančnih razmer. Nenaklonjenost tveganju je težko ocenljiva osebna značilnost. Zato je pred začetkom investiranja priporočljivo, da se sami dodobra izprašamo, kaj želimo doseči z investicijo ali z varčevanjem, kolikšne izgube smo pripravljeni prenesti (5, 10 ali več odstotne), ne da bi bili pri tem ogroženi naši ključni cilji, in ali nas bo kakšna naložba stala mirnega spanca.

Kaj je tveganje?

Tveganje pomeni možnost oziroma verjetnost, da bo dejanski donos investicije odstopal od pričakovanega donosa te investicije. Odstopanje je lahko v pozitivni (povečanje sredstev oziroma premoženja) ali v negativni smeri (zmanjšanje sredstev oziroma premoženja). Toleranca glede tveganja je odvisna od posameznikove sposobnosti za spopadanje s potencialnim padcem vrednosti njegove naložbe. Z razumevanjem tveganja, povezanega z različnimi naložbenimi možnostmi, lahko vlagatelj izbere naložbe, ki najbolje ustrezajo njegovemu tveganju in osebnim okoliščinam. Ob tem moramo vedeti, da investicije z nizkim tveganjem, kot so na primer bančni denarni depoziti ali denarni vzajemni skladi, omogočajo precej nižjo donosnost, kot višje ali visoko tvegane investicije torej delnice ali delniški skladi. Ti nam lahko ponujajo večje možnosti za dolgoročno rast in višje donose naložb, ob seveda višji volatilnosti ali nihajnosti le-te.

Povsem naravno je, da smo v situacijah povečane nihajnosti trga in ob tem tudi nihajnosti svoje investicije, nemirni. Vendar pa je dobro vedeti, da lahko ohranite pozitivno perspektivo investiranja ob upoštevanju naslednjih šestih opomnikov.

Obdobja volatilnosti ali nihajnosti so normalna

Vsi trgi se gibljejo ciklično, torej rastejo in padajo. Kot že večkrat poudarjeno, na kratek rok ni samo poti navzgor. Do nje lahko pride na dolgi rok, zato se vztrajnost poplača. Če pogledamo v zgodovino, se je od leta 1973 ameriški delniški indeks znižal za več kot 10 odstotkov, vendar se nato povečal za osem krat.

Brez panike

Če dovolite, da vaša čustva narekujejo vašo strategijo vlaganja gre v tem primeru za tveganje, ki ga ne smete sprejeti. Kratkoročne odločitve imajo lahko dolgoročne posledice za vaš portfelj. Potrpežljivost se poplača. Vedno se je!

Poznajte svoj portfelj

Razumite svoje naložbe, kako različna sredstva predstavljajo različne cilje in končni izid. Upoštevajte časovni horizont glede tveganja in naložbe. Če se je spremenil, razmislite in se pogovorite z osebnim finančnim svetovalcem o ponovnem uravnoteženju svojega portfelja. Diverzifikacija ali razpršenost portfelja lahko potencialno pomaga uravnotežiti tveganje med recesijo in hkrati ublažiti skrajna nihanja vrednosti portfelja.

Držite se svoje začrtane dolgoročne finančne poti

Spomnite se vašega finančnega načrta in vaših dolgoročnih ciljev in se jih držite. Disciplinirani naložbeni pristop je najboljša strategija za obvladovanje padcev na trgu, ki vam bo zagotovila udeležbo v rasti donosa v času vrnitve borznega bika (rast delniškega trga).

Razmislite o priložnostih na delniškem trgu

Sodelujte s svojim finančnim svetovalcem saj je lahko korekcija, volatilnost ali nihajnost na delniškem trgu dobra nakupna priložnost. Padci na delniških trgih so lahko zelo boleči za povprečnega vlagatelja. Obenem pa lahko predstavljajo tudi eno izmed najboljših priložnosti za prihodnje nadpovprečne rezultate. In to je nekakšen paradoks investiranja.

Niste sami

Finančni svetovalec vam lahko pomaga, ko ga potrebujete. Lahko vas vodi skozi volatilna, nihajna obdobja delniškega trga in lahko predstavlja neodvisen glas, ki vam pomaga, da ostanete osredotočeni na svoje dolgoročne cilje. In obojestransko sodelovanje se lahko na dolgi rok dobro obrestuje.

Vaš prispevek