BLOG/Katja Bogataj Kopriva

Ne nosite vseh jajc v eni košari

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, KD Skladi, d. o. o.
18. 8. 2016, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Univerzalni recept za plemenitenje denarja ne obstaja.

Osebni arhiv
Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, KD Skladi

Če pomislim na investiranje svojega denarja, le-to ni preprosto.

Če bi investirali denar v delniški trg in bi le-to pomenilo hiter zaslužek, potem bi to počeli prav vsi in pri tem nihče ne bi imel izgube. Na žalost ni tako.

Delniški trg je volatilen, kar pomeni, da gre za nihanja vrednosti v smeri rasti in padanja vrednosti. Nikoli ne veš kaj te čaka. Ampak tudi v življenju imamo vzpone in padce, tako osebne kot poslovne ... Zgolj vzponi živijo le v pravljicah. Prav tako je trg nasičen z različnimi naložbenimi možnostmi. Katero od teh sploh izbrati? Začetnik ali poučen vlagatelj, z veliko izkušnjami, investiranje kot oblika varčevanja ali plemenitenja sredstev je živahna »sila«.

Želela bi, da bi bil en sam pameten finančni nasvet ali borzni namig, ki bi vam ga lahko podala za dosego najboljšega rezultata pri investiranem denarju. Ampak, če bi le-ta obstajal, bi bili, kot sem že rekla, vsi finančno bogati. Vse lepo in prav. Vam bom pa podala nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo lahko v pomoč pri doseganju naložbenih ciljev.

Investirati, varčevati in plemenititi sredstva, začnite dovolj zgodaj. Če ste disciplinirani pri varčevanju, na primer na banki, vendar investirati še niste začeli, potem je lahko zdaj pravi trenutek. Če pogledamo mlajšo generacijo, na začetku svoje delavno aktivne poti, od pokojnine najverjetneje, če jo bomo v prihodnosti sploh imeli, nimamo kaj veliko pričakovati. Žal je to naša realnost. Zdaj je zelo primeren čas za preudarno investiranje sredstev v delniški trg. Seveda boste pomislili, da veliki strokovnjak za borzo in delnice že niste, niti ne veste kako se zadeve lotiti. Povsem preprosto, za dosego tega cilja vam lahko pomagajo tudi vzajemni skladi, ki so sestavljeni iz različnih naložbenih razredov in za katere se preudarno odločate ob pomoči finančnega svetovanja. Ob tem si seveda, kot prvi korak k izgradnji stabilne finančne prihodnosti določite del svojega dohodka, ki ga lahko namenite za investiranje. Vendar pa sami prihranki ne bodo pripomogli, da vaš denar »raste«, ali bolje rečeno, da pridobiva vrednost. Tukaj lahko nastopi potencial investiranja.

Eno od najpogostejših napak, ki jo ljudje delajo je, da "nosijo vsa jajca v eni košari." Kot finančna svetovalka sem v preteklosti videla veliko takšnih primerov, ko so ljudje investirali znesek in potem "čakali Godota." 

Z občasnimi ali mesečnimi nakupi oziroma s postopnim investiranjem v delniški trg, se lahko le-ti izvedejo po višjih in tudi po nižjih vrednostih. To pomeni, da investirate tako v času rasti kot tudi v času padanja, pri tem pa uspešno izkoriščate povprečje nakupnih vrednosti ali bolje rečeno metodo povprečnega stroška. To vam hkrati prinese manjše tveganje, da boste vstopili na kapitalski trg v napačnem trenutku (lokalnem vrhu). Najslabša strategija bi bila, da bi za investiranje lovili lokalno dno delniškega trga, saj še največji borzni guruji in strokovnjaki ne morejo določiti, kakšno bo prihodnje gibanje delniškega trga znotraj koledarskega leta.

Razpršenost, diverzifikacija ali raznolikost

Naslednja večja napaka, ki jo delajo tako začetniki, kot tudi izkušeni investitorji je, da investirajo ves denar v eno samo naložbo. Četudi naložba na začetku raste, in bi jo zato dokupovali, bi bil to slab finančni nasvet. Hkrati je cilj investiranja, da se kupuje po nižjih vrednostih in prodaja po višjih. Ob tem lahko investiranje v različne naložbene razrede, investiranje v domače ali tuje vrednostne papirje kot tudi v vzajemne skalde z različnimi naložbenimi politikami pripomore k diverzifikaciji ali bolje rečeno k razpršenosti vašega portfelja. Ko gre ena naložba gor in druga naložba navzdol, se vaš portfelj uravnoteži.

Ne vrzite puške v koruzo

Ljudje nikoli ne bi bič dosegli,  Nič na svetu se ne bi doseglo, če bi se takoj ob prvem porazu umaknili iz »bojišča«. Zgodovina se piše v desetletjih. Tokrat še posebej mislim na izbrano naložbo. Če na trg vstopi obdobje korekcij ali popravkov, zakaj bi se ob tem takoj odločili za izstop s trga oziroma za prodajo naložbe. Če se vrednost portfelja znižuje, in bi se ob tem odločili za prodajo, bi prodali z izgubo. Kar pa nobenemu investitorju ali varčevalcu ni v interesu. Obdobje investiranja, varčevanja in plemenitenja je dolgoročno, gre za tek na dolge proge. Tudi Rim ni bil zgrajen v enem dnevu. Trg je »živa« sila, ki deluje ciklično. Pa tudi na rek, »da po vsakem dežju posije sonce«, ne pozabite. Tudi trg se vedno obrne nazaj v rast. V vmesnem obdobju pa lahko preudarno, ob pomoči finančnih nasvetov, optimizirate svoje naložbe in uspešno ter dinamično jadrate skozi obdobje investiranja za dosego brezskrbne finančne prihodnosti.

Želimo vam mirno jadranje med čermi investiranja in uspešno plemenitenje premoženja.