Bi moral v pripor?

Po umoru 53-letne Maričke v Zagorju na tožilstvu preverjajo, če so storili napako

G.G.
13. 3. 2018, 18.03
Posodobljeno: 13. 3. 2018, 19.57
Deli članek:

Sporno je, da je bil morilec nekaj dni pred umorom spuščen iz policijskega pridržanja. Je tožilstvo podcenilo nevarnost, da se bo maščeval osebi, zaradi katere se je znašel v pridržanju?

Arhiv Novice Svet24
Morilec je žrtev počakal pred njenim blokom.

50-letni Janez Š. je bil nedavno nasilen do nekdanje partnerice, hčere umorjene 53-letne Marije Hace, Maričke, kot jo je klical njen partner. Marija ga je naznanila policija, ti pa so ga strpali v pridržanje. Policisti so o postopku obveščali tožilstvo, kjer so odredili, da se ga po 48-urnem pridržanju spusti na prostost. Nasilnež je imel tudi izrečen ukrep prepoved približevanja bivši partnerici, ne pa tudi njeni materi.

In ravno naznanitev organom policistom naj bi bila po neuradnih informacijah povod, da je 50-letni Janez Marijo počakal pred blokom, v katerem je živela, in ji z nožem zadal več ran, zaradi katerih je na mestu umrla.

Odrejen strokovni pregled

Na pristojnem ljubljanskem tožilstvo so zdaj preverili vodenje primera zoper osumljenca. Odredili so strokovni pregled, ki bo pokazal, ali je bil postopek tožilstva voden korektno in ali bi z drugačnim postopkom tožilstvo lahko preprečilo umor.

Na tožilstvu so še pojasnili, da so postopki pridržanja in privedb pred preiskovalnega sodnika enaki za vsa kazniva dejanja, glede katerih obstaja pravna podlaga za pridržanje, privedbo in odreditev pripora. Pripor za osumljenca lahko odredijo, če je podan utemeljeni sum storitve kaznivega dejanja nasilja v družini in ob izpolnjenem enem od pripornih razlogov iz zakona o kazenskem postopku, ki so ponovitvena nevarnost, begosumnost ali nevarnost vplivanja na priče. Ob tem so ocenili še, da so pravne podlage ob podanem utemeljenem sumu kaznivega dejanja nasilništva ustrezne.