Krvava pravda

VIDEO: Napadel ga je s kemičnim svinčnikom, nato so ga pokosili streli

R.T.
13. 3. 2018, 13.25
Posodobljeno: 13. 3. 2018, 15.14
Deli članek:

Okrožno sodišče v Salt Lake Cityju je odredilo objavo šokantnega posnetka iz sodne dvorane, kjer je pod streli policistke klonil obtoženec.

Youtube
Takole ga je napadel.

Krvav incident se je zgodil že leta 2014 v prestolnici ameriške zvezne države Utah. 25-letni član ulične tolpe Siale Angilau, ki je sedel na zatožni klopi, je nenadoma vstal, z mize pograbil kemični svinčnik in se pognal proti priči. V tistem trenutku so ga pokosili streli v bližini stoječe policistke. Sodišče želi s tem posnetkom končno nekoliko umiriti strasti na ulici, saj družina ustreljenega napadalca že štiri leta trdi, da je bil odziv pretiran, pri čemer je na sodišče vložila tudi tožbo.

Družina trdi, da Angilau po spodletelem napadu na pričo ni več predstavljal nevarnosti, saj je bil oborožen zgolj s kemičnim svinčnikom. Štirje streli, ki jih je izstrelila policistka, tako naj ne bi bili potrebni. Okrožni sodnik, ki je obravnaval primer, je po štirih letih sodnih postopkov zdaj odredil objavo posnetka dogajanja in hkrati razsodil, da incident ni pomenil pretirane uporabe sile. Odločil je, da je posnetek zadosten dokaz, da je bil Angilau v tistem trenutku izjemno nevaren in da je policistka ravnala ustrezno. Enako je ugotovila tudi preiskava Zveznega preiskovalnega urada.

Robert Sykes, odvetnik družine Angilau, se z odločitvijo seveda ne strinja. Trdi, da so trije od štirih strelov 25-letnika zadeli, ko je bil ta že na tleh. »Ni bilo potrebe, da vanj izstrelijo še tri krogle,« je dejal in napovedal, da se bodo na odločitev pritožili.

Angilau je bil sicer obtožen sodelovanja v kriminalni združbi, ropa, kršitve zakona o orožju in napada. V sodni dvorani je napadel drugega člana tolpe, ki je pričal proti njemu.