Uboj Srečka Marina

Obtoženi Franc: "Če sem res kriv, grem takoj na električni stol"

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
23. 2. 2018, 20.30
Deli članek:

Do naslednjič odločitev, ali bodo zaslišali tudi predstavnika komisije za izvedenska mnenja iz Ljubljane glede nejasnosti o pokojnikovi smrti.

Gabrijel Toplak
Franc Vajda (levo) poskuša krivdo prevaliti na redkobesednega Andreja Bagarija.

Na okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje 56-letnemu Francu Vajdi in 41-letnemu Andreju Bagariju, ki naj bi 4. junija lani v stanovanjski hiši v Dravski ulici na Ptuju, kjer je živel Vajda, zagrešila kaznivo dejanje uboja 64-letnega Srečka Marina. Osumljena sta od dneva dogodka v priporu. Okrožni državni tožilec Gregor Pograjc jima očita, da sta pokojnega do smrti pretepla s kijem, železno grebljico in pestmi. Obdukcija je pri žrtvi uboja pokazala, da skorajda ni bilo dela telesa, ki ne bi bil poškodovan. Ugotovili so več kot štirideset poškodb, moški pa ni umrl takoj, ampak domnevno vsaj dve uri po nečloveškem pretepu, okoli pol dveh popoldne.

Bagari zbrisal dogodke iz spomina

Sodišče je zaslišalo izvedenko psihiatrične stroke Margo Kocmur, ki je že izdelala pisno izvedeniško mnenje. Vlada Škovrlja, zagovornika Andreja Bagarija, je zanimalo, kakšna je osebnostna motnja njegove stranke, Kocmurjeva pa mu odvrnila, da gre za mejno obliko motnje, ki jo imenujejo borderline. »Pri obtoženemu Vajdi sem ugotovila, da ni želel govoriti o dogajanju v hiši. Ves čas se je ponavljal, da se pomni predvsem tistega, kar so počeli drugi, kar pa si razlagam tako, da si je lahko nekaj dogodkov zaradi občutka krivde izbrisal iz spomina,« je razložila Kocmurjeva.

Ni pokazal obžalovanja

V nadaljevanju je sodnica Katja Kolarič Vajdi tudi dovolila, da izvedenki postavi vprašanje, a ta se je namesto tega pritoževal nad trajanjem pregleda. Po njegovem je bilo nekaj več kot 30 minut premalo, da bi lahko presodila njegovo osebnostno strukturo. »Ker ni želel govoriti o dogodkih, ampak je vso krivdo ves čas prelagal na Bagarija, češ da je on tisti, ki laže, sem res pospešila zadevo. Pričakovala sem več obžalovanja, a tega nisem dočakala,« je razložila Kocmurjeva. Sicer pa je obdolženi Vajda spet zatrjeval, da je med tem, ko naj bi Marina pretepli, spal. Znova je zajokal: »Če sem res kriv, grem takoj na električni stol. Lahko na detektor laži. Nekaj so mi dali v pijačo. Nič nimam s Srečkovo smrtjo. Vse ljudi spoštujem.«

Tako Vajda kot njegova odvetnica Brigita Petek sta v nadaljevanju vztrajala in sodišču predlagala, da bi opravili rekonstrukcijo obravnavanega dogodka, postavili novega izvedenca psihiatrične in psihološke stroke, slednji bi ga pregledal v stanju hipnoze, ter poligrafsko testiranje. Sodišče je predloge obrambe zavrnilo in naslednjo obravnavo razpisalo 8. marca.