PTUJ

Obtožena zanikala krivdo – Dekleta naj bi silili v prostitucijo

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
17. 2. 2018, 19.00
Posodobljeno: 17. 2. 2018, 19.03
Deli članek:

Obtožena Milena Zapalač je svojega odvetnika, kot je dejal, 14. februarja prek elektronske pošte obvestila, da bo službeno zadržana.

Gabrijel Toplak
Aleš Bračko in Vladimir Višnjevič na zatožni klopi ptujskega sodišča.

Po decembrskem predobravnavnem naroku se je včeraj na Okrožnem sodišču na Ptuju začela glavna obravnava zoper osumljene storitve kaznivega dejanja trgovine z ljudmi.Okrožno državno tožilstvo osumljene Mileno Zapalač, Aleša Bračka in Vladimirja Višnjeviča preganja zaradi primera iz leta 2011.

OBA SO ŽE PREGANJALI

Bračko in Zapalačeva sta stara znanca policije. Bračku, ki se uradno sicer ukvarja z gostinsko dejavnostjo, je bil odrejen pripor leta 2015, ko so po vsej Sloveniji izvajali hišne preiskave v zvezi s sumi storitve kaznivih dejanj preprodaje droge, prepovedanih zdravil in trgovanja z ljudmi, Zapalačeva pa se je srečala z organi pregona zaradi trgovine z ljudmi in siljenja deklet v prostitucijo.

VPRAŠANJE PRISOTNOSTI

Obtoženim med drugim očitajo izkoriščanje prostitucije ali drugih oblik spolnih zlorab, prisilnega dela ali suženjstva ne glede na morebitno privolitev te osebe.

Nekoliko se je zapletlo že tik na začetku, saj Zapalačevi vabilo ni bilo vročeno, svojega izostanka pa ni opravičila. A je takoj vstal njen zagovornik Peter Žnidaršič in sodnico seznanil, da ga je 14. februarja prek elektronske pošte obvestila, da bo službeno zadržana, vendar se lahko obravnava opravi brez njene navzočnosti. »Imam njeno pisno soglasje,« je dodal. Okrožna državna tožilka Teja Kukovec Belšak je menila, da je njena udeležba glede na težo očitka smiselna (očitajo ji 11 kaznivih dejanj, op. p.), a ji je sodnica Marjana Kosi odgovorila, da se je obdolžena zagovarjala že med preiskavo. Po nekajminutni prekinitvi pa je sodni senat sklenil, da so kljub njeni odsotnosti izpolnjeni vsi pogoji za nadaljevanje, a bo za naslednjo obravnavo odrejen prisilni privod.

OČITKE ZAVRAČATA

Sodišče je zaslišalo Bračka in Višnjeviča, vendar sta oba izrazila željo, da bosta na vprašanja sodišča, tožilstva in zagovornikov odgovarjala po zaslišanju vseh prič. Prvi je pred senat stopil Bračko in poudaril, da ni storil očitanega kaznivega dejanja. »Oškodovanke nisem nikjer prevzel, prevažal, nadzoroval, kazal pištole, kot mi očitate. Ni dokazov. Mislil sem, da gre za agencijo z delovno silo. Z oškodovanko sem sklenil le pogodbo o zaposlitvi za ples. Zanjo je bilo dobro poskrbljeno, v Maribor pa so prišle prostovoljno in na lastno željo. Izjave oškodovanke so neresnične,« je med drugim dejal Bračko. Višnjevič, ki je bil v Bračkovem lokalu natakar in prav tako zanika storitev kaznivega dejanja, pravi, da se je z oškodovanko pogovarjal le enkrat in je zdaj ne bi več niti prepoznal. »Natakarji se nismo družili s plesalkami,« je podkrepil zagovor obtoženi.