Zlorabila varuško

Eno od žrtev naj bi spolno nadlegovala z banano

M.R. / Novice Svet24
14. 2. 2018, 07.00
Deli članek:

Sojenje Damirju in Fikreti Porić, ki sta obtožena, da sta zasužnjila in zlorabljala varuške svojih otrok, se je včeraj nadaljevalo z branjem listinske dokumentacije.

Arhiv Novice Svet24
Eno od varušk naj bi spolno zlorabila z banano

Obtožena, ki imata skupaj tri mladoletne otroke, sta po navedbah tožilstva prek oglasov na internetu novačila ženske iz BiH, Srbije in Hrvaške, da bi opravljale delo varuške. Obljubljala sta jim plačilo od 350 do 500 evrov mesečno, streho nad glavo in prehrano. Ko pa so reve prišle v Slovenijo, se je zanje začel pravi pekel …

Kot je bilo razbrati iz včerajšnjega »pinkponka« obrambe in tožilstva, sta bila Porićeva v preteklosti že obsojena, vendar je zdaj uradno Fikretin kazenski list prazen. Damir pa še ima na vesti dve bagatelni pogojni obsodbi.

Ljubljanski okrožni sodnik Srečko Škerbec je včeraj med drugim prebral uradni zaznamek policije o sprejemu ustne ovadbe 21-letne oškodovanke Mirsade B. iz Tuzle. Kot je bilo slišati, je bila Mirsada v Bosni prijavljena na zavodu za zaposlovanje, doma pa so se morali preživljati s 70 evri pokojnine starih staršev. Ko je po spletu brskala za delom v tujini, je naletela na oglas zakoncev Porić, ki sta v Sloveniji obljubljala 500 evrov mesečnega plačila za varovanje eno leto stare deklice. Mirsada si je izposodila denar za avtobus in odpotovala v Ljubljano. Na avtobusni postaji jo je pričakal Damir in jo odpeljal v stanovanje. Šele tam je izvedela, da imata tri otroke in da mesečno plačilo znaša 250 evrov. Reva je morala spati na jogiju na hodniku, jesti ločeno od Porićevih, tla ribati dvakrat dnevno, ko so otroci legli k počitku, in Fikreti masirati stopala. Damir, ki se ukvarja s preprodajo železa, je bil večino časa zdoma, Fikreta pa je doma nad njo zganjala psihofizični teror.

J**** ji je očeta, mamo in boga

Na predobravnavnem naroku oktobra lani so Damirju v primeru priznanja ponudili tri leta zapora, Fikreti, ki naj bi eno od varušk tudi spolno zlorabila, pa devet let zapora.

Dnevno jo je zmerjala, da je čarovnica in neumna ter ji psovala očeta, mater in boga. Večkrat je bila Mirsada deležna tudi fizičnega nasilja. Enkrat jo je Fikreta med masiranjem nog brcnila v prsi, ker je s prsti ni dovolj močno stiskala. Ob neki drugi priložnosti jo je oklofutala s škatlo robcev, ker nekaj ni dovolj dobro pospravila. Iz istega razloga se je nanjo dvakrat spravila tudi s pestmi. Mirsada je sicer razmišljala, kako bi prišla iz stanovanja, vendar ji je Fikreta vzela potni list, omejevala pa ji je tudi telefonske klice. Muke 21-letnice, ki je v Slovenijo v dobri veri prišla s trebuhom za kruhom, je prekinila policijska racija. Podobno izkušnjo je z družino Porić med oktobrom 2013 in aprilom 2017 imelo še devet žensk, skupno naj bi jih torej zasužnjila 10. Eno od oškodovank, ki naj bi zaradi nasilja izgubila kar 18 kilogramov, naj bi Fikreta tudi spolno zlorabila z banano. Obtožena je od aretacije aprila lani v hišnem priporu, očitke pa ostro zavračata. »Domotožje, klima v državi, visok življenjski standard, hiperaktivnost otrok, različna verska kultura, prevelika kvadratura stanovanja za čiščenje,« je razloge varušk za beg nazaj domov v zagovoru našteval Damir Porić. Se nadaljuje.