PONOVLJENO SOJENJE

Morilcu Romeu »grozi«, da ga bodo izpustili na prostost

S.S./STA
24. 1. 2018, 14.28
Posodobljeno: 24. 1. 2018, 14.29
Deli članek:

Po zakonu o kazenskem postopku lahko po vložitvi obtožnice pripor traja največ dve leti, če v tem roku obtožencu ni izrečena sodba, se ga izpusti na prostost ...

STA
Po oceni sodnih izvedencev Bajdeta pesti več psihičnih motenj.

Na celjskem okrožnem sodišču se je danes  nadaljevalo sojenje Velenjčanu Romeu Bajdetu, obtoženemu umoru partnerke Lidije Škratek 27. decembra 2015 …

Senat je znova zaslišal sodnega izvedenca psihiatrične stroke Petra Preglja, ki je ocenil, da se pri Bajdetu pojavlja več psihičnih motenj. Po besedah izvedenca gre za odvisnost od alkohola, čustveno neuravnovešenost ter prilagoditveno motnjo. Zločin je po oceni Preglja zagrešil v stanju »zmanjšane prištevnosti«. Izvedenec je tudi poudaril, da Bajde v času umora ni imel toliko alkohola v krvi, da se ne bi spomnil, kaj je storil partnerki.

Popolnoma »zmešan«, vendar kmalu prost?

Sodnik Zoran Lenovšek je prebral tudi mnenje kliničnega psihologa Bojana Zalarja, ki je ocenil, da je Bajde izjemno ljubosumna oseba. Pri njem so navzoči nezaupanje, dvom, sumničavost, zaradi uživanja alkohola pa tudi težko prenaša čustvene zavrnitve. Sodna saga zoper Bajdeta se bo nadaljevala v sredini februarja z zasliševanjem prič. Če sodba v imenu ljudstva ne bo izrečena do 21. marca, se bo obtoženi naprej branil s prostosti, saj dan kasneje poteče dveletni rok od vložitve obtožnice. Po zakonu o kazenskem postopku lahko po vložitvi obtožnice pripor traja največ dve leti, če v tem roku obtožencu ni izrečena sodba, se ga izpusti na prostost.

Obtožen umora, kriv uboja

Bajde je po obtožbi kritičnega dne v jutranjih urah z udarci in davljenjem vzel življenje v zgodnjih jutranjih urah. Tragedija se je odvijala v bližini vrtca Najdihojca v Velenju. Nato jo je z avtom odpeljal do dežurne ambulante zdravstvenega doma in reševalcem priznal dejanje, o dogodku pa je celo spisal izjavo in jo objavil na facebooku. Obtožnica mu je tudi na prvem sojenju očitala umor, a je sodišče po obsežnem kazenskem postopku dejanje prekvalificiralo v uboj in ga obsodilo na 13 let zapora, obsodba pa po pritožbi tožilstva ni prestala rešeta višjega sodišča, ki je zadevo vrnilo v ponovno presojo prvostopenjskim kolegom.