Požigalec

Za 5,1 milijona evrov škode, a osumljenemu devetih požarov ne bo treba za rešetke

Gabrijel Toplak
20. 1. 2018, 08.01
Deli članek:

Mateja Lebarja, ki je lani zažigal predvsem gospodarska poslopja in stanovanjske hiše, so policisti ujeli, ko je želel s prizorišča zbežati s kolesom

Gabrijel Toplak
Matej Lebar je na sodišče prišel v spremstvu pravosodnih policistov.

Iz pripora so pred okrožno sodnico Biserko Rojc pripeljali 29-letnega Mateja Lebarja iz Gorišnice, ki mu okrožni državni tožilec Gregor Pograjc očita devet požigov na območju Ptuja in Gorišnice v lanskem letu. Zagorela so predvsem gospodarska poslopja in stanovanjske hiše, skupna škoda naj bi presegla pet milijonov evrov.

Obtoženi naj bi bil redkobeseden tudi pred preiskovalnim sodnikom, kjer naj bi se, nam je uspelo izvedeti, skliceval na besede, ki jih je kmalu po prijetju povedal ptujskim policistom. 

ZDRAVLJENJE NAMESTO ZAPORA

Obtoženemu, ki je zaključil šest razredov osnovne šole po prirejenem programu, je v zagovoru pred sodnico »pomagala« njegova zagovornica Metka Matjašič Šerdoner, ki je povedala, da se njen klient ne bo zagovarjal. To je bilo tudi za pričakovati, še zlasti ker ga je Andrej Pišec, sodni izvedenec psihiater, v sodni preiskavi ocenil kot neprištevnega. »Razumel je svoja dejanja, vendar se ni bil sposoben obvladati zaradi duševne motnje. Ta motnja je neozdravljiva,« je poudaril Pišec. In ta ocena je spremenila prepričanje tožilca, ki zanj ni vložil obtožnice, ampak predlog za izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v ustrezni ustanovi. Ta pa po njegovem ne sme trajati več kot pet let.

VSEGA NE PRIZNAVA

Policisti so storilca izsledili oktobra lani, ko se je ob 1. uri zjutraj peljal iz smeri požara. Ko jih je zagledal, je odvrgel kolo in stekel po njivah. 

Toda vseeno je prišlo do nekakšnega začudenja, saj Lebar ne priznava vseh požigov, ki mu jih očita tožilstvo. »Priznava sedem od devetih očitanih mu požigov,« je dejala zagovornica obtoženega. Požari na ptujskem območju so se začeli lanskega junija, ko so do tal zgoreli tamkajšnja proizvodna hala Slovenskih železnic, v kateri so bili še tapetniška in mizarska delavnica ter delavnici za preoblikovanje pločevin in vstopno kontrolo kolesnih dvojic, kurilnica in skladiščni prostori. Le pol ure pozneje, kot smo tudi poročali, so gasilci intervenirali v nekaj sto metrov oddaljenem obratu za predelavo lesa. Septembra je gorelo v dveh ločenih hišah na Žnidaričevem nabrežju na Ptuju in še isto noč v skladiščnem šotoru v Markovcih, kjer so bili spravljeni kmetijski stroji, priključki in bale sena. V istem mesecu je pogorelo gospodarsko poslopje v Sobetincih, največ škode pa so ognjeni zublji povzročili v Dornavi, kjer je družini Kekec zgorelo gospodarsko poslopje. Vseeno pa obdolženi vztraja, da za požar v hali Slovenskih železnic in bližnji žagi ni kriv on.

ŠE IZVEDENEC IN VARNOSTNIK

Sodišče bo v nadaljevanju sodnega postopka zaslišalo izvedenca Gregorja Kovača, ki je delal primerjavo med obtoženim in storilcem, ko ga je zajela varnostna kamera. Zaslišali bodo varnostnika, ki je bil te noči v vratarnici skladišča Slovenskih železnic in videl mimo teči mlajšega moškega.