Na postaji

FOTO: Pretepen, zbrcan in brez denarja: izvršeni rop jim ne vliva pretiranega strahu

Gabrijel Toplak
15. 1. 2018, 19.50
Posodobljeno: 15. 1. 2018, 19.54
Deli članek:

Dogodek oziroma napad se je zgodil v nedeljo popoldne, ko je varnostnik na mariborski avtobusni postaji prisoten med 16. in 22. uro, urejeno pa imajo tudi varovanje z videonadzorom.

Gabrijel Toplak
Objekt so leta 2013 temeljito očistili in delno prepleskali, obnovili klopi in pisarne ter uredili zelenje in cvetlična korita.

Pred dnevi je tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl sporočil, da sta neznanca v sanitarijah tamkajšnje glavne avtobusne postaje pristopila do 62-letnega Mariborčana, ga pretepla in zbrcala ter mu iz zadnjega hlačnega žepa odtujila denarnico z gotovino in dokumenti. »Ob tem sta ga lažje telesno poškodovala, zato so ga z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor. Materialna škoda znaša okoli 150 evrov,« je dodal Šadl. Policisti PP Maribor I so v lanskem letu na območju avtobusne postaje na Mlinski ulici 1 skupno obravnavali 30 kaznivih dejanj.

Gabrijel Toplak
Sanitarije, kjer se je zgodil rop, dnevno obiščejo številni obiskovalci. Skupno 30 kaznivih dejanj so lani na območju postaje obravnavali policisti.

Varnostnik je skupaj z dispečerjem v moških sanitarijah našel poškodovanega moškega.

Dogodek se je zgodil v nedeljo, Miha Rubin, sodelavec v službi za stike z javnostmi javnega podjetja Marprom, pravi, da je tega dne varnostnik na avtobusni postaji prisoten med 16. in 22. uro. »Ob prihodu na delovno mesto nekaj minut pred 16. uro je skupaj z dispečerjem v moških sanitarijah našel poškodovanega moškega, o čemer je obvestil reševalce. Poleg fizičnega varovanja (varnostna služba) je na glavni avtobusni postaji vzpostavljeno tudi varovanje z videonadzorom. Neljubi dogodek na avtobusni postaji, kakršni se ne zgodijo pogosto, pa obžalujemo,« je poudaril. Izvedeli smo, da naj bi policisti pretep sprva povezali z množičnim pretepom na Vodnikovem trgu, a naj bi z zbiranjem informacij kasneje ugotovili, da to ne drži. »Šlo naj bi zgolj za primer, v katerem sta moškega v sanitarijah napadla dva odvisnika. Imajo tudi videoposnetek,« smo dobili informacijo.

Gabrijel Toplak
Sedež osrednje mariborske avtobusne postaje je na Mlinski ulici.

ZVEČER SE JE IZOGIBAJO

Na avtobusno postajo se je odpravila tudi ekipa Novice Svet24. Govorili smo z več ljudmi, ki so imeli različne zgodbe. Mlajši, mogoče tudi na račun bujnejše domišljije, so povedali več o strahu, ki ga doživljajo, starejši sogovorniki nekoliko manj.

Gabrijel Toplak
Marija Bodner je enkrat že bila priča neprijetnemu dogodku.

Devetnajstletni Tomaž, ki v bližini obiskuje srednjo šolo in je vsakodnevni uporabnik javnega avtobusnega prometa, pravi, da se na postaji dogaja marsikaj, zato se javno ne želi izpostavljati. »Včasih se precej dogaja. Toliko časa že hodim sem, da vem, kje se je treba zadrževati in koga se izogibati. So posamezniki brez prihodkov, ki občasno prav patruljirajo po celotni postaji, da bi dobili nekaj denarja. Tudi zgrda se te znajo lotiti, če jim ne uspe na lep način,« je poudaril Tomaž. Postajo pa obiskuje, pravi, saj se mu iz šole ne da hoditi na postajo pri Slaviji.

Dijaku je pritrdila leto mlajša Tina, ki na avtobusa ali z njega ne hodi brez »spremstva«. »Ko se začne mračiti, raje prosim očeta, da me pride iskat pred šolo. Ni pa samo postaja tista, ki se je v mestu izogibam.«

Gabrijel Toplak
Mirko Bodner je kot taksist vsakodnevni obiskovalec na postaji. Pravim, da na tem stranišču še ni imel neprijetnega srečanja.

Mirko Bodner iz Maribora je taksist, zato je med tednom vsak dan na postaji. »Tudi sam hodim na to stranišče, pa nikoli nisem imel kakšnega neprijetnega srečanja. Priznam, v nočnem času je bolj strašljivo na postaji. Slišim, da se tukaj marsikaj dogaja,« je dejal Bodner, ki razmišlja, da morda še ni bil tarča kakšnega napadalca, ker je močnejše postave in ga ne upajo napasti. Pogosto se sprehaja in je na kavi na avtobusni postaji tudi njegova žena Marija. »Nič kaj pretresljivega se mi še ni zgodilo. Le enkrat, ko sem na vrata tega stranišča odložila vrečko. Iz nje so mi izmaknili kruh, klobase in sir,« je razložila Marija, ki se je izogiba v mraku.