Prepir obtoženih

64-letni Srečko je umrl vsaj dve uri po pretepanju

Gabrijel Toplak
12. 1. 2018, 20.30
Posodobljeno: 12. 1. 2018, 22.18
Deli članek:

Andreju Bagariju je med zagovorom Franc Vajda večkrat vzel besedo in mu očital, da laže, ter ga spraševal, zakaj ne govori resnice.

Gabrijel Toplak
Na trdih sodnih klopeh: Franc Vajda (levo) in Andrej Bagari.

Pred ptujsko okrožno sodnico Katjo Kolarič sta včeraj sedla 56-letni Franc Vajda in 42-letni Andrej Bagari, ki jima tožilec Gregor Pograjc očita, da sta 64-letnega Srečka Marina pretepala s kijem, železno grebljico in pestmi. Srečko je pozneje umiral v strašanskih mukah.

Bagari je tokrat vendarle podal svoj zagovor. Na vprašanje sodnice, ali bo sposoben smiselno odgovarjati, ji je odvrnil, da mu bo lažje, če mu bodo postavljali vprašanja. Pograjca je za začetek zanimalo, kdaj je obiskal Vajdo. »Prišel sem okoli devete ure. Želel sem ga vprašati, ali kaj ve o tem, da so mi prejšnjo večer ukradli ključe,« je dejal in dodal, da sta bila v stanovanju sama, šele potem se jima je na terasi pridružil Srečko. »Mislim, da je bil vinjen, pa tudi Franc, če pomislim, je ob mojem prihodu deloval, kot da me ni pričakoval, saj se ni razveselil mojega prisotnosti. Vseeno smo skupaj sedli na terasi in pili šnops, kozarčke nam je polnil Franc. Pozneje sem jima pokazal mojo plastično pištolo, Franc pa je imel pravo. Z njo je tudi meril vame. Sta pa mi oba delovala, kot da bi bila sprta. Še posebej takrat, ko je Franc nad njim začel izvajati fizično nasilje,« je pojasnjeval Bagari in dodal, da je Franc v naslednjem trenutku Srečka, ki je sedel na stolu, napadel. Srečko je padel, potem pa naj bi ga brcal v glavo in prsni koš.

Gabrijel Toplak
Tragedija se je zgodila na Dravski ulici na Ptuju.

TRAJALO NAJ BI POL URE

Bagari je udarce na terasi označil za precej močne, in ko je Franca vprašal, zakaj ga pretepa, naj bi mu ta odgovoril, da si zasluži, ker ga je prijavil policiji. In Bagari se mu je pozneje tudi pridružil: »Ne vem, zakaj, ampak začel sem ga tepsti z leseno palico.« Bagarijeve besede so Vajdo tako razjezile, da je na zatožni klopi začel jokati ter je sredi zagovora vstal in rekel: »Povej resnico. Zakaj lažeš?« Sodnica mu je nemudoma rekla: »Nimate pravice, da tako nenadoma skočite v besedo.«

Na vprašanje tožilca, ali je bil Marin takrat še pri zavesti, je Bagari odgovoril pritrdilno in nadaljeval, da ga je Vajda začel vleči v stanovanje. »Tudi oglašal se je, vendar tega ne znam opisati; zato je Vajda s terase prinesel radio in ga na glas prižganega pustil v stanovanju. Jaz sem bil še na terasi, ne vem, zakaj, a ko sem prišel spet v stanovanje, se Srečko, kolikor se spomnim, ni več premikal. Šel sem po svoje stvari na teraso, in ko sem se vrnil, Franca ni bilo v stanovanju, zato sem odšel,« je dejal Bagari. Po njegovem mnenju je dogodek trajal po ure, ni pa Vajdovemu odvetniku Vladu Toplaku vedel odgovoriti, zakaj se je vključi v pretep. Vseeno se je Bagarija spet »lotil« Vadja in ga označil za lažnivca. »Zakaj še nisi mene ubil?« je vprašal, Bagari pa je ostal miren in mu zabičal: »Zakaj bi lagal? Očitno je bil to tvoj namen.«

Sodišče je zaslišalo tudi 27-letnega Blaža M., ki naj bi ga Vajda po telefonu povabil, da bi tistega dne prišel k njemu. V fazi preiskave je povedal, da ga ni bilo v bližini in niti ne ve, kaj se je dogajalo, to pa je včeraj tudi ponovil. V nadaljevanju sojenja je sodišče zaslišalo še sodnega izvedenca Andreja Pišca, ki je za oba ocenil, da sta bila v stanju zmanjšane sposobnosti lastnega obvladovanja.