Saj ni res, pa je

V smeteh do osebnih podatkov, v banko po posojilo, ki ga odplačuje ...

T.L./STA
6. 12. 2017, 18.16
Posodobljeno: 6. 12. 2017, 18.28
Deli članek:

Saj ni res, pa je: nepridipravi v smeteh iz položnic in drugih dokumentov pridejo do podatkov, na podlagi katerih dobijo posojilo.

Profimedia
Državljanom svetujejo, naj vse listine z osebnimi podatki uničijo, preden jih odvržejo v smeti.

Hrvaška agencija za varstvo osebnih podatkov (Azop) je opozorila državljane, naj bodo previdni pri odmetavanju v smeti različnih listin z osebnimi podatki, kot so položnice, ker jih lahko doleti kraja identitete. Zabeležili so več primerov, ko so nepridipravi v smeteh našli osebne podatke državljanov, na podlagi katerih so dobili bančno posojilo.

Azop državljanom tudi svetuje, naj vse listine z osebnimi podatki uničijo, preden jih odvržejo v smeti, in naj z močnimi gesli zavarujejo svoje spletne strani.

V Kutjevu v Slavoniji je 33-letnica prejšnji ponedeljek prijavila policiji, da je nekdo uporabil njene osebne podatke in dobil posojilo za več tisoč kun, banka pa ji je odtegovala mesečne obroke, je danes poročal osiješki časnik Glas Slavonije. Policija je sprožila preiskavo proti neznani osebi zaradi kraje identitete.

Časnik dodaja, da je sodišče v Varaždinu prav tako minuli ponedeljek obtožilo 34-letnika, ki je od decembra 2012 do marca 2014 na območjih Varaždina in Koprivnice brskal po zabojnikih za smeti in našel različne račune, položnice in druge dokumente devetih oseb.

Na podlagi najdenih podatkov, vključno z enotno matično številko občana in davčno številko, se je po telefonu dogovoril za naročnino na 25 telefonskih številk na imena oseb, ki jim je ukradel identiteto. Z uporabo telefonov je devet oseb oškodoval za najmanj 31.000 kun (4135 evrov).