Žrtve

Groza v Mariboru: 56 žensk trpelo od lanskega marca

R.T.
17. 11. 2017, 16.48
Posodobljeno: 17. 11. 2017, 19.34
Deli članek:

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v torek skupaj z avstrijskimi varnostnimi organi na območju Slovenije, pretežno v Mariboru, in v Avstriji v mestih Gradec, Beljak in Dunaj, ukrepali zaradi suma storitve kaznivih dejanj trgovine z ljudmi in prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države.

Reuters
Zaradi suma storitve 56 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi bo ovadenih devet fizičnih oseb in ena pravna.

Kriminalistično preiskavo so vodili slovenski varnostni organi. Kot so ugotovili, je hudodelska združba »novačila, nastanjala in v erotično masažnem salonu v Mariboru izkoriščala dekleta iz 11 različnih držav. Nekatera dekleta so periodično selili med več javnimi hišami v Avstriji in v erotično masažni salon v Maribor«. Kriminalisti so zoper osumljene več mesecev zbirali obvestila ter izvajali prikrite preiskovalne ukrepe, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Od marca 2016

Štirim osebam so odvzeli prostost, jih pridržali in odredili do 48-urno pridržanje. V Sloveniji so opravili šest sklopov hišnih preiskav zoper šest osumljencev in osumljeno pravno osebo, v Avstriji pa tri sklope zoper dva osumljenca.

Zaradi suma storitve 56 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi bo ovadenih devet fizičnih oseb in ena pravna. Identificirali so 56 žrtev trgovine z ljudmi: 18 državljank Romunije, 18 državljank Madžarske, 9 državljank Sloveške, 4 državljanke Dominikanske republike, 1 državljanko Venezuele, 1 državljanko Španije, 1 državljanko Portugalske, 1 državljanko Filipinov, 1 državljanko Poljske, 1 državljanko Slovenije in 1 državljanko Bolgarije.

Hudodelska združba jih je izkoriščala od marca 2016.

V Sloveniji so opravili šest sklopov hišnih preiskav zoper šest osumljencev in osumljeno pravno osebo, v Avstriji pa tri sklope zoper dva osumljenca.

Dovoljenja za 16 tujcev

Kriminalisti so ugotovili tudi, da sta dve fizični osebi in ena pravna iz Slovenije skupaj s sostorilci iz Kitajske, Bangladeša in Nemčije pridobivali enotna dovoljenja za prebivanje in delo za državljane držav tretjega sveta – Kitajske in Bangladeša – »in tako organizirali nezakonito preseljevanje tujcev, ki drugače ne bi izpolnjevali pogojev za pridobitev dovoljenj in vstop v Republiko Slovenijo, s preslepitvijo pristojnih organov glede pravega namena vstopa na ozemlje Republike Slovenije«. »Pri tem so kot člani hudodelske združbe na območju Kitajske in Bangladeša zbirali ljudi za nezakonito preseljevanje ter jih zaposlili na območju držav Zahodne Evrope, to je izven Republike Slovenije. Gre za tujce, državljane tretjih držav (Kitajska in Bangladeš) po poklicu varilci, za katere so pridobivali enotna dovoljenja za prebivanje in delo brez kontrole trga dela, saj je navedeni poklic naveden v Odredbi o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela in Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje izda soglasje brez preverjanja pogoja, da v evidenci zavoda ni domačih brezposelnih oseb oziroma oseb, ki so glede pravic do zaposlitve, izenačeni z državljani Republike Slovenije. Pri tem so preslepili pristojni organ glede pravega namena vstopa na ozemlje Republike Slovenije, saj njihov namen ni bil zaposlitev delavcev na območju Republike Slovenije, kjer teh poklicev primanjkuje, ampak v drugih državah Evropske unije, kjer so z njihovim delom pridobili večjo premoženjsko korist. Z do sedaj zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da so na ta način pridobili dovoljenja za delo v Sloveniji za 16 tujcev,« so še sporočili s Policijske uprave Maribor.