Delovni spor

Zaradi vpletenosti v afero se je poslovil od uniforme

S.S.
17. 11. 2017, 19.50
Deli članek:

Generalni direktor policije Marjan Fank je v sredo na obravnavi v tožbi nekdanjega kolega Roberta Sušnja zaradi lanske izredne odpovedi dejal, da v policiji velja ničelna toleranca do korupcije.

STA
Robert Sušanj je bil direktor uprave za policijske specialnosti in član ožjega kolegija generalnega direktorja policije.

Sredi oktobra lani je izbruhnila afera, ko so kriminalisti razkrinkali domnevno korupcijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Glavni protagonist afere naj bi bil skladiščnik kliničnega centra Uroš Smiljić, ki naj bi prek svojih zvez in poznanstev urejal preskakovanje čakalnih vrst obupanim bolnikom.

Med preiskavo zadeve se je v policijske prisluhe ujel tudi Robert Sušanj, takrat direktor uprave za policijske specialnosti in član ožjega kolegija generalnega direktorja policije. Ta naj bi v zameno za ureditev zgodnejšega datuma operacije za svojo hudo bolno ženo kirurgu, ki je operacijo opravil, omogočil sodelovanje na usposabljanju za varno vožnjo za motoriste in posredoval pri premestitvi neke policistke, domnevno Smiljičeve znanke. Sprva so mu očitali še, da je posredoval, da se je Smiljič vozil s policijskim helikopterjem, pozneje le še, da ni naznanil tega, ko je od njega izvedel, da se je vozil.

Tožnik po suspenzu odšel v pokoj

STA
Po Fankovih besedah v policiji velja ničelna stopnja tolerance do korupcije.

Vodstvo policije je Sušnja novembra lani najprej suspendiralo, kmalu zatem pa mu je izreklo izredno odpoved. Ker je izpolnjeval pogoje, se je upokojil, a zdaj toži ministrstvo za notranje zadeve in zahteva razveljavitev sklepov o izredni odpovedi, vrnitev na delo in izplačilo razlike do polne plače. Na sredinem naroku na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču je Sušanj očitke zanikal. Zatrdil je, da je Smiljiča takrat prosil le, naj poizve, kdaj bo datum ženine operacije in da žena nikakor ni preskočila vrste, operacija na ginekologiji pri izbranem kirurgu naj bi bila še celo nekoliko pozneje, kot če bi se odločila za operacijo v jeseniški bolnišnici. Kirurg, ki je njegovo ženo operiral, pa naj bi se le pridružil motorističnim vadbam, ki jih imajo pred začetkom motoristične sezone tradicionalno s kolegi motoristi.

Fank: Zaradi očitkov je moral »leteti«

Glede helikopterja je Sušanj zatrdil, da ga je osumljeni hišnik iz kliničnega centra poklical naslednji dan in mu povedal, da se je peljal. Glede policistke pa, da je zgolj preverjal, kako je z opravljanjem prakse, ker oče te policistke, sicer komandir v policiji, ni želel sam preverjati, ker je pač šlo za hčerko. »Nič od tega ni bila korupcija, ničesar nisem dobil v zameno, žena ni preskočila vrste,« je zatrdil Sušanj. Na obravnavi sta pričala tudi generalni direktor policije Fank in njegova namestnica Tatjana Bobnar. Slednja je namreč podpisala izredno odpoved Sušnju, saj Fanka tistega dne ni bilo več v službi. Fank je povedal, da je imel Sušanj eno od odgovornejših funkcij v policiji in da dela zaradi vseh teh očitkov ni mogel nadaljevati. Se nadaljuje.