Eksplozija v Hrastju

FOTO: En mrtev in osem ranjenih zaradi malomarnosti in neustrezne varnosti?

S.R./STA
15. 11. 2017, 17.20
Posodobljeno: 15. 11. 2017, 17.24
Deli članek:

Na kranjskem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnavni narok za Roberta Zorka, ki je obtožen povzročitve splošne nevarnosti.

Arsen Perić / Ekipa
Eksplozija v Hrastju

V poslovni coni Hrastje pri Kranju v prostorih lakirnice podjetja Excenter je 7. novembra 2013 med servisom sušilne komore za prašno barvanje odjeknila eksplozija. 44-letni serviser je bil tako hudo poškodovan, da je naslednji dan v bolnišnici umrl. V eksploziji in požaru, ki je izbruhnil po njej, pa je bilo poškodovanih tudi več delavcev in gasilcev.

Med poškodovanimi je bil tudi direktor družinskega podjetja za kovinsko galanterijo Excenter Robert Zorko, ki je danes na kranjskem okrožnem sodišču stopil pred sodnico Mileno Turuk. Tožilka Polona Košnjek mu očita, da pri servisu sušilne komore oziroma peči ni poskrbel za ustrezno varnost.

Najeti serviser naj namreč ne bi imel uradne reference za opravljanje takšnih del, kot jih je izvajal pri obdolženemu. Poleg tega naj bi bila na peči predhodna razpoka, peč pa naj bi med servisom delovala, čeprav naj bi bil Zorko opozorjen, da bi morala biti ugasnjena.

Arsen Perić / Ekipa
Eksplozija v Hrastju

Posledice bi moral predvideti

Glede na ugotovitve kriminalistov, ki so zoper Zorka ovadbo podali maja 2015, podjetnik ni poskrbel za varno delovno okolje, za servis stroja je najel nepooblaščeno osebo, stroj pa poleg tega ni bil pravilno servisiran. Podjetnik je po njihovem mnenju dopustil posledico, ki bi jo moral in mogel predvideti.

Obtožnica Zorka, ki v preteklosti ni bil nikoli kaznovan, niti ni v kakšnem drugem kazenskem postopku, tako bremeni kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Ker je dejanje imelo za posledico smrt osebe in ker se Zorku očita, da je dejanje storil iz malomarnosti, mu grozi kazen do osmih let zapora.

Arsen Perić / Ekipa
Eksplozija v Hrastju

Kriva je konstrukcijska napaka

Zorko kaznivega dejanja ni priznal, njegov zagovornik Marko Drinovec pa je pojasnil, da je bil presenečen, da je sploh prišlo do obtožbe, saj je bilo že v fazi preiskave pridobljenih več mnenj in opravljenih več analiz, ki niso pokazale, da bi bil za nesrečo kakorkoli odgovoren Zorko, temveč je ta ves čas deloval v smeri zagotavljanja čim večje varnosti.

Kot je povedal Drinovec, se je pokazalo, da je do eksplozije prišlo zaradi skrite konstrukcijske napake na peči, ki je niti na prejšnjem servisu pri samem proizvajalcu peči niso odkrili. Poleg tega je pokojni serviser imel dolgoletne izkušnje s popravilom tovrstnih naprav in je imel vse potrebne licence in reference.

Arsen Perić / Ekipa
Eksplozija v Hrastju

Nadaljevanje januarja

Po današnjem predobravnavnem naroku bo 10. januarja stekla glavna obravnava. Obramba med drugim predlaga zaslišanje izvedenca za varstvo pri delu, saj tožilstvo Zorku očita, da ni pridobil izjave o varnosti in oceni tveganja. Čeprav se, kot trdi odvetnik, prav ta dokument, ki je bil izdan pred nezgodo, nahaja v sodnem spisu. "Če se obtožencu očita evidentno neresnična kršitev oziroma opustitev, ima ta pravico, da zahteva, da se o tem izreče tudi strokovnjak za varstvo pri delu," je izpostavil.

Prav tako zagovornik vztraja pri zaslišanju bivšega delodajalca pokojnega serviserja Adolfa Potočnika, "če tožilstvo kljub vsem dokazom v spisu še vedno meni, da pokojni Potočnik ni bil sposoben serviser z vsemi potrebnimi referencami." Kot je prepričan Drinovec, je trditev tožilstva, da ni imel ustreznih referenc, neresnična in tudi žaljiva do pokojnika.

Arsen Perić / Ekipa
Eksplozija v Hrastju