Taborišče Stutthof

FOTO: 92- in 93-letnika obtožili več sto umorov

S.R./STA
15. 11. 2017, 16.25
Posodobljeno: 15. 11. 2017, 16.40
Deli članek:

Nemški državni tožilec v mestu Dortmund je danes dva nekdanja paznika v nekdanjem koncentracijskem taborišču Stutthof na današnjem Poljskem obtožil sodelovanja pri umorih več sto zapornikov.

Profimedia
Koncentracijsko taborišče Stutthof.

Kot so sporočili s sodišča v Münstru, bo to zdaj odločalo, ali bodo začeli soditi obtožencema, starima 92 in 93 let, ki krivdo zanikata.

93-letnik je bil v nekdanjem taborišču v bližini današnjega Gdanska na Poljskem med junijem 1942 in septembrom 1944, 92-letnik pa med junijem 1944 in majem 1945. Identitete obtožencev, ki sta bila v času dela mlajša od 21 let in s tem mladoletna, sodišče ni razkrilo.

V obtožnicah jima očitajo sodelovanje pri uboju "več sto judovskih zapornikov" med avgustom in decembrom 1944, več kot sto poljskih zapornikov junija 1944 in 77 poškodovanih sovjetskih vojnih ujetnikov v plinskih celicah. Obtožena sta tudi sokrivde za krute razmere v taborišču, zaradi česar so številni trpeli za lakoto ali zboleli in posledično umrli.

Profimedia
Plinska celica (Stutthof).

"Oba sta priznala, da sta bila paznika v taborišču Stutthof, vendar sta zanikala sodelovanje pri umorih," je še sporočilo sodišče v Münstru. Zdaj mora odločiti, ali jima bodo sodili zaradi očitanih dejanj.

V Stutthofu je bilo zaprtih okoli 110.000 ljudi, od teh jih je 65.000 umrlo. Številne so umorili, veliko pa jih je umrlo zaradi lakote, mraza ali bolezni. Taborišče so 9. maja 1945 osvobodile enote sovjetske rdeče armade.

V Nemčiji se je v zadnjih sedmih letih začelo sojenje zgolj štirim nekdanjim sodelavcem nacističnega režima. Pri tem so uporabili nova pravila, ki omogočajo sojenje vsem, ki so delovali v taboriščih, tudi če jim ni dokazana povezava z določenimi pobojiP. Sodnih postopkov je malo predvsem zaradi visoke starosti osumljencev oziroma obtožencev.

Profimedia
Krematorij (Stutthof).

Profimedia
Ležišča (Stutthof).