Streljal na mamo dveh otrok

Kajfež po umoru: »Zaslužila si je«

S.S.
14. 11. 2017, 19.50
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z zasliševanjem prič oziroma oškodovancev nadaljevalo sojenje Bojanu Kajfežu, obtoženemu umora Petre Kramberger v ljubljanskem lokalu Pržan.

Samo Strel
Obtoženi Bojan Kajfež trdi, da je streljal v stiski zaradi njenih kokainskih razvad ...

Po obtožbi je Kajfež 17. aprila v klubu Pržan v Šiški na Krambergerjevo streljal iz maščevanja, ker ji je posodil 21 tisoč evrov, ki bi mu jih morala vrniti v enem letu, pa mu jih ni. Zgolj posmehovala se mu je in ga provocirala, da denarja ne bo več videl, zaradi česar se je znašel v težkem finančnem položaju, grozila mu je celo izvršba na hišo.

V Krambergerjevo je po navedbah tožilstva iz neposredne bližine ustrelil osemkrat, zaradi česar je izkrvavela na kraju napada. V času streljanja so bili na vrtu lokala tudi gostje, med njimi štirje mladoletni otroci, vendar nihče ni bil ranjen, je pa ena od krogel prestrelila torbico ene od obiskovalk. Obtoženi se tako poleg umora brani tudi pred očitki povzročitve splošne nevarnosti.

Prijet za »šankom«

Po umoru je Kajfež odšel do točilnega pulta, kjer mu je gost lokala odvzel pištolo in skupaj z njim počakal do prihoda policistov.

Naenkrat je začelo pokati

Senat predsedujočega Marka Češnovarja je včeraj, kot rečeno, nadaljeval zasliševanje prič oziroma oškodovancev. Helena S. je povedala, da je s partnerjem in otrokom sedela na kavi, ko je »slišala, da nekaj poka«. Obtoženega sicer ni videla, ko je streljal, je pa videla, kako si je po umoru dal pištolo nazaj za pas. »Zdaj sem končal. Uničila je pet družin,« je po besedah priče ob tem dejal Kajfež. Helenin partner Sadat H. pa je pojasnil, da je po prvem strelu najprej pomislil na petardo, »potem pa je začelo pokati«. Instinktivno je zgrabil otroka in zbežal za gostilno kakšnih 200 metrov proč. Po Heleninem spominu je bilo izstreljenih najmanj pet nabojev, po Sadatovem spominu pa je streljanje trajalo najmanj 10 sekund.

Mirko Vorkapič
Na kraju zločina, Klub Pržan v Ljubljani.

Po prvem strelu vstala, nato omahnila na tla

Med drugimi je bila zaslišana tudi Nika C., ki je obtoženega videla, kako je streljal na svojo žrtev. Po prvem strelu je Krambergerjeva vstala, se prijela za trebuh in dejala: »Ustrelil si me!« Potem pa je po pripovedovanju priče omahnila na tla. Ko je Nika strelca v afektu spraševala, kaj oziroma zakaj je storil, ji je Kajfež omenjal svojo pokojno ženo in uničene družine ter da si je Krambergerjeva to zaslužila. Nika je še povedala, da je Kajfežu pištolo izza pasa vzel njen brat, s katerim so se v lokalu dobili na kavi, nato pa so skupaj pričakali na prihod policistov, medtem ko obtoženi trdi, da je pištolo po streljanju sam odvrgel v pomivalno korito za točilni pult.

Ves dobiček je šel za mamila

Kajfež se je do zdaj zagovarjal, da sta bila s pokojno dobra prijatelja in poslovna partnerja, saj sta sodelovala že pri najemu kluba Papillon v središču Ljubljane, razmerje pa se je začelo krhati, ko je v njeno življenje vstopil kokain. Po besedah obtoženega je ves dobiček šel za mamilo, alkohol in odplačevanje mamilaških dolgov, tako da sta bila Papillon primorana zapreti, saj nista več zmogla plačevati zaposlenih, najemnine in stroškov. Vendar sta se potem kmalu spet poslovno ujela, saj mu je obljubila, da se bo nehala drogirati in da bo spet postala odgovorna. Toda zgodba iz Papillona se je začela ponavljati, on pa je zaradi njenih dolgov začel dobivati še obiske nekih sivih likov, ki so nanj celo streljali in mu pretepli psico.

»Pištola je bila naenkrat prazna«

Pred odprtjem sta namreč sklenila ustni dogovor, da se bo Kajfež iz posla umaknil, lokal pa prepustil njej, če se bo v enem letu očistila droge. Pa se, kot rečeno, ni. »Izgini, sicer bom poklicala svojo 'kompanijo',« mu je menda zabrusila, ko je pristopil do nje. Obtoženi je sedel nazaj za svojo mizo, čez kakšno minuto pa sta se spet ujela s pogledi, Krambergerjeva je v rokah držala telefon ... »Spomnim se, da je vstala, se prijela za trebuh in padla. Ne spomnim se števila strelov, pištola je bila naenkrat prazna,« je kritičen trenutek v zagovoru oktobra opisal obtoženi.