Konoplja

Z njo bi lahko zaslužili več kot 3,5 milijona evrov, a iz te moke ne bo kruha

R.T.
13. 11. 2017, 15.16
Posodobljeno: 13. 11. 2017, 15.23
Deli članek:

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v sredo na podlagi pisne odredbe Okrožnega sodišča v Mariboru na območju Policijske postaje Slovenska Bistrica opravili hišno preiskavo večjega gospodarskega poslopja.

SKP PU Maribor

Trem državljanom Srbije, starim 26, 27 in 61 let, ki so na 900 kvadratnih metrih gojili konopljo, so odvzeli prostost.

Vsem trem osumljenim državljanom Srbije je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186/I. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, bi lahko osumljeni iz ene rastline pridelali vsaj 200 gramov kvalitetnih vršičkov prepovedane droge. Upoštevajoč, da so zasegli 1.781 sadik, bi lahko pridelali vsaj 356 kilogramov droge. »S kontinuirano proizvodnjo bi to v enem letu lahko ponovil tri do štiri krat. Ob morebitni neupravičeni prodaji 356 kilogramov prepovedane droge konoplje, ki bi bila pridelana na tak način (skunk), bi zagotovo zaslužili vsaj 1.780.000 evrov, v kolikor bi prepovedano drogo prodali na črnem trgu na »debelo«. Če bi takšno količino prodali na »drobno«, bi si lahko pridobili še bistveno večjo protipravno premoženjsko korist, saj en gram na ta način pridelane prepovedane droge, na črnem trgu stane 10 evrov in bi tako lahko zaslužili 3.560.000 evrov,« so še sporočili.

Policisti so med hišno preiskavo zasegli tudi 47 paketov hidroponično gojene konoplje (skunka), denar in večje količine ostalih pripomočkov za proizvodnjo. S prodajo le-te bi v Sloveniji zaslužili najmanj 150.700 evrov, če bi jo na »debelo«. Če bi jo prodali na »drobno«, bi si lahko pridobili še bistveno večjo protipravno premoženjsko korist, saj en gram na ta način pridelane droge na črnem trgu stane 10 evrov. Tako bi lahko zaslužili 301.400 evrov.

Do 10 let

V petek so mariborski kriminalisti osumljene privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njih odredil sodno pridržanje.

Za navedeno kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora od enega do 10 let.