Tragedija v Tuhinjski dolini

Franc umrl pred bratovimi očmi

S.A.
13. 11. 2017, 19.50
Posodobljeno: 13. 11. 2017, 20.07
Deli članek:

Eno od podrtih dreves je padlo na 62-letnika, ki je ostal ukleščen pod drevesom. Prihiteli so reševalci in gasilci, a mu žal niso mogli več pomagati.

Arhiv Svet24
Zgodilo se je med podiranjem dreves.

Če se peljemo po regionalni cesti Kamnik–Ločica, pridemo med drugim do Lok v Tuhinju. Gre za naselje, ki se nahaja približno osem kilometrov vzhodno od Kamnika, v spodnjem delu Tuhinjske doline, tam pa živi malo manj kot 200 ljudi.

Posek hlodovine

Predvčerajšnjim se je v gozdu nedaleč od naselja nekaj minut čez 15. uro odvila tragedija. Dvainšestdesetletni Franc H. je skupaj s svojim bratom Ivanom v lastnem gozdu, dober kilometer od svojega doma, izvajal posek hlodovine. Ko so bližnji stanujoči (približno 100 metrov stran stoji ena od hiš) zaslišali krike in vzklike na pomoč, so vedeli, da je nekaj narobe. In res je bilo. Eno od podrtih dreves je namreč padlo na Franca, ki je ostal ukleščen pod drevesom. Reševalci NMP Kamnik, gasilci PGD Kamnik in PGD Srednja vas pri Kamniku so prihiteli na kraj nesreče, ukleščenega rešili izpod drevesa, vendar 62-letniku žal niso mogli več pomagati, saj je zaradi hudih poškodb umrl še pred njihovim prihodom. Zdravnica je lahko na kraju le potrdila smrt. Po ugotovitvah policistov dogodek nima znakov kaznivega dejanja, o ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno tožilstvo.

Na hribovitem terenu

Gašper Baloh, poveljnik PGD Srednja vas pri Kamniku in vodja predvčerajšnje intervencije, nam je povedal, da je na kraju nesreče skupno posredovalo 23 gasilcev iz obeh društev, intervencijo pa so zaključili dobrih 15 minut pred 20. uro. Dodal je, da se je nesreča zgodila na hribovitem terenu nad Lokami, na območju, ki sicer ni tako obljudeno, se pa tam zadržuje veliko gobarjev in gozdarjev.

Osebni arhiv
Gašper Baloh, poveljnik PGD Srednja vas pri Kamniku in vodja predvčerajšnje intervencije.

Veliko tragičnih nesreč

Število tragičnih delovnih nesreč v gozdu (pri sečnji in spravilu lesa) je v Sloveniji sicer vsako leto veliko. Samo lani je, kot so nam sporočili z Gozdarskega inštituta Slovenije, pri delu v gozdu na območju celotne države umrlo 11 ljudi (trije poklicni gozdarski delavci in osem nepoklicnih delavcev v gozdu). Lani je bilo v gozdu 39 huje ter 22 lažje poškodovanih. Letos pa je pri delu v gozdu, pri enem od najtežjih in najnevarnejših opravil, do predvčerajšnjim umrlo že šest ljudi. Zgodilo se je več kot 30 hujših nezgod. Lažje telesno poškodovanih je bilo 18 ljudi. Na splošno se večina teh nezgod zgodi zaradi podcenjevanja nevarnosti, nepoznavanja tehnike dela, prestarih oziroma zastarelih delovnih naprav, pomanjkljive osebne zaščitne opreme (čelada ...) pa tudi zaradi slabe psihofizične pripravljenosti gozdarjev.