Sramotno "praznovanje"

VIDEO: Maročani razdejali Bruselj in ranili več kot 20 policistov

S.R./STA
12. 11. 2017, 16.24
Posodobljeno: 12. 11. 2017, 16.27
Deli članek:

Po zmagi nogometašev Maroka je bilo v Bruslju ranjenih več kot 20 ranjenih policistov.

Youtube

V Bruslju je bilo ranjenih več kot dvajset policistov, oropane so bile številne trgovine, nekaj avtomobilov pa je zgorelo, potem ko so se nogometaši Maroka uvrstili na svetovno prvenstvo 2018. V neredih v centru prestolnice Evrope je sodelovalo približno 300 ljudi, nihče pa ni bil aretiran.

Neredi so se začeli takoj po zmagi Maroka proti Slonokoščeni obali z 2:0, ki je pomenila, da bo Maroko naslednje poletje petič udeleženec svetovnega prvenstva. 

Presenečeni policisti

Belgijska policija je sporočila, da je začela preiskavo dogodkov, njen tiskovni predstavnik pa je dejal, da je policijo presenetilo, kako hitro so se odvijali neredi. Lastniki trgovin so hkrati kritizirali odziv policije, češ da je bila povsem nepripravljena in da je bil njen odziv na ropanje povsem neaktiven.

Predsednik belgijske vlade Charles Michel je sicer pohvalil policijo, češ da je ravnala pravilno in umirjeno, minister za notranje zadeve Jan Jambon pa je na Twitterju omenil "nesprejemljivo agresijo" in izrazil začudenje, da nihče ni bil aretiran.

V Bruslju živi približno 40.000 Maročanov, v Belgiji pa več kot 400.000.