Umor v klubu Pržan

Bojan na Petro streljal zaradi njenih kokainskih razvad

ss
10. 10. 2017, 20.30
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj začelo sojenje 50-letnemu Bojanu Kajfežu, ki je aprila v klubu Pržan ustrelil 38-letno Petro Kramberger.

Samo Strel
Obtoženi Bojan Kajfež je od napada v priporu.

Uvodoma je tožilec Marko Godec predstavil obtožnico, v kateri 50-letniku očitajo umor iz nizkotnih nagibov (zagrožena kazen najmanj 15 let) in povzročitev splošne nevarnosti (do pet let zapora).

Kajfež priznava streljanje, toda ne iz nizkotnih nagibov, kot mu to očita tožilstvo.

Kot je bilo slišati, je Kajfež 17. aprila v klubu Pržan v Šiški na Krambergerjevo streljal iz maščevanja, ker ji je posodil 21 tisoč evrov, ki bi mu jih morala vrniti v enem letu, pa mu jih ni. Zgolj posmehovala se mu je in ga provocirala, da denarja ne bo več videl, zaradi česar se je znašel v težkem finančnem položaju (grozila mu je izvršba na hišo). V Krambergerjevo je po navedbah tožilstva iz neposredne bližine ustrelil osemkrat, zaradi česar je izkrvavela na kraju napada. V času streljanja so bili na vrtu lokala tudi gostje, med njimi štirje mladoletni otroci, vendar nihče ni bil ranjen, je pa ena od krogel prestrelila torbico ene od obiskovalk.

Kokain je krhal njuno razmerje

»Pokojne nočem prikazati kot črne osebe in sebe izvleči. Želim pa prikazati, v kakšni stiski sem se znašel in kaj vse se mi je dogajalo,« je svoj zagovor začel obtoženi. Potem je pojasnil, da je bila pokojna njegova dobra prijateljica in poslovna partnerica, saj sta sodelovala že pri najemu kluba Papillon v središču Ljubljane, razmerje pa se je začelo krhati, ko je v njeno življenje vstopil kokain. »Ne boš dobila plače, je šla za 'tabelega',« je ob neki priložnosti menda dejala natakarici v Papillonu. »Če ni bilo koke, so pa drobili neke tablete in jih s slamico vlekli skozi nos,« je o Krambergerjevi in njeni družbi dejal Kajfež.

Mirko Vorkapič
Na kraju zločina, Klub Pržan v Ljubljani.

Ves dobiček je šel za mamila

Po Kajfeževih besedah je dobiček sproti šel za kokain, alkohol in odplačevanje mamilaških dolgov, tako da sta bila decembra 2015 klub Papillon primorana zapreti, saj nista več zmogla plačevati zaposlenih, najemnine in stroškov. A sta se nato kmalu spet poslovno ujela, saj mu je obljubila, da se bo nehala drogirati in da bo spet postala odgovorna. Za odprtje kluba Pržan je Kajfež svojo hišo dal pod hipoteko in Krambergerjevi posodil 21 tisočakov, približno 10 tisočakov pa je vanjo »vložil« še za kritje njenih starih dolgov. Toda zgodba iz Papillona se je začela ponavljati … Kritičnega dne je Krambergerjeva na vrtu lokala posedala s prijateljico, ko je do nje pristopil Kajfež, da bi se pogovorila o lastništvu.

Streljal v strahu za lastno življenje?

Kajfež je po lastnih besedah pištolo tako v Papillonu kot v Pržanu hranil v sefu, za vsak primer pač, kar so zaposleni vedeli. 

Pred odprtjem sta namreč sklenila ustni dogovor, da se bo Kajfež iz posla umaknil, lokal pa prepustil njej, če se bo v enem letu očistila droge. Pa se, kot rečeno, ni. »Izgini, sicer bom poklicala svojo 'kompanijo',« mu je menda zabrusila, ko je pristopil do nje. Obtoženi je sedel nazaj za svojo mizo, čez kakšno minuto pa sta se spet ujela s pogledi, Krambergerjeva je v rokah držala tudi telefon ... »Spomnim se, da je vstala, se prijela za trebuh in padla po tleh. Ne spomnim se števila strelov, pištola je bila naenkrat prazna,« je kritičen trenutek opisal obtoženi. Po streljanju je pištolo po lastnih besedah odvrgel v pomivalno korito za točilnim pultom in poklical policijo.

Ob strani ji je stal do zadnjega dne

Na vprašanje tožilca Godca, zakaj je kljub številnim problemom v Papillonu spet začel poslovno sodelovati s Krambergerjevo v klubu Pržan, je Kajfež odvrnil, da ji je po ločitvi pomagal, da se je postavila na noge, ona pa njemu, ko mu je umrla žena. Tako sta stkala pristno prijateljstvo. Tudi njeni otroci, mladoletna fantka, sta veliko časa preživela pri njem – po Kajfeževih besedah včasih tudi dva, tri dni niso vedeli, kje je Krambergerjeva »gotova«. On pa je zaradi njenih dolgov trpel obiske sivih likov, ki so nanj celo streljali in mu pretepli psico. »Vedno sem ji stal ob strani, do zadnjega dne,« je med drugim dejal. Zavrnil je tudi očitke ljubosumja, češ da ima intimno prijateljico, njeno ime pa tudi večkrat vtetovirano. Se nadaljuje.