Bila jima je v napoto

Takšno kazen predlaga tožilka za Arinina krvnika

J.P./G.G.
25. 9. 2017, 11.52
Posodobljeno: 25. 9. 2017, 15.05
Deli članek:

Danes se je na okrožnem sodišču v Kranju zaključil dokazni postopek v sojenju Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju. Tožilstvo in obramba sta podala sklepne besede, v četrtek sledi še sodba.

Facebook
Tožilka pri nobenem od njiju ni našla nobenih olajševalnih okoliščin.
Senad Kardašević, oče Arine, je spremljal obravnavo in je s predlagano kaznijo nezadovoljen. Po njegovem mnenju bi bila primerna najvišja možna kazen, ki jo pozna naš kazenski zakonik - 30 let. 

Sanda Alibabić in Mirzan Jakupi sta obtožena več kaznivih dejanj surovega ravnanja in povzročitve telesnih poškodb različnih kategorij, med drugim posebno hude poškodbe, ki so julija 2016 vodile v smrt dve leti stare Arine.

Tožilka Tina Lesar je ocenila, da so obtoženima vsa kazniva dejanja dokazana. Na obravnavah smo slišali pričanja in izvedenska mnenja na podlagi katerih lahko zaključimo, da sta Alibabićeva in Jakupi “proti deklici ravnala zavestno”, “naklepno”, v sostorilstvu, vse zadane poškodbe pa so bile “kombinacija agresije in opustitve dolžnosti”. Lesarjeva je razložila, da ne bi prišlo do tragičnega zaključka, če bi le eden od njiju deklico zaščitil. Oba pa bi jo kot starša, Mirzan kot očim in Sanda kot mati, morala. Prav tako za tožilko ni dvoma, kdaj so nastale poškodbe. V času od januarja 2016 do julija 2016, v obdobju ko sta Jakupi in Alibabićeva živela v skupnem stanovanju na Jesenicah.

Arina jima je bila v napoto

Tožilka Lesarjeva je v sklepni besedi spomnila na nekatera še posebej okrutna dejanja: zbadanje z iglo po telesu, vezanje in PVC balonček, ki so ga ob obdukciji našli v zadnjiku trpinčene deklice, še enkrat pa je omenila "usodno poškodbo glave" dva dni pred dekličino smrtjo.

"To sta storila, ker jima je bila Arina enostavno odveč in v napoto pri njunem odnosu," je povedala tožilka. “Nečloveško sta se obnašala do nemočnega otroka. Drug drugega sta naslavljala z besedami ljubezni, medtem ko sta deklico naslavljala z izrazi, kot so 'živina' in 'govno'.

Predlagana kazen: za vsa grozodejstva je tožilka predlagala za vsakega enotno zaporno kazen v višini 21 let.

Obramba opozarja na nejasnost obtožb

Zagovornika obtoženih, odvetnika Damijan Pavlin in Darja Roblek, sta v zaključnih besedah izpostavila nekatere pravne dileme. Predvsem sta opozorila na nejasnost in nekonkretiziranost obtožb. Tako po besedah Jakupijevega zagovornika ni jasno, kdo je tisti, ki je udaril in kdo tisti, ki ni tega ni preprečil.

Tožilka jima ne verjame

Obtožena sta na obravnavah s prstom kazala drug na drugega. Alibabićeva je trdila, da je Arino pretepal Jakupi. Tega sicer ni videla, saj naj bi jo trpinčil, ko je ni bilo doma. Bala pa naj bi se jo peljati k zdravniku, saj da ji je partner grozil. Toda Alibabićeva je bila večino časa doma – šele teden pred smrtjo Arine je nastopila službo – zato bi morala opaziti, kaj se dogaja. Izmenjava SMS-sporočil kaže, da se Jakupija ni bala. Še več, iz sporočil gre razbrati, da sta imela ljubeč odnos in še v priporu sta si izmenjevala pisma, v katerih sta usklajevala svoji zgodbi, je povzela tožilka.

Ne gre verjeti niti Jakupijevim poskusu izmikanja. Njegov zagovor je nemogoče šteti za verodostojen, saj ga je velikokrat spremenil. In Jakupijeve navedbe, da se je Arina poškodovala sama, da je bila živahen otrok, ki večkrat kam udari z glavo? “Preveč je dokazov, ki kažejo, da je bila trpinčena”. Več zdravnikov je namreč povedalo, da je nemogoče, da bi se otrok tolikokrat samopoškodoval, skoraj vsi pa so bili zgroženi nad poškodbami, ki jih v svoji dolgoletni karieri pri tako majhnemu otroku še niso videli.