Telefonski klic

Jakupi znova obtožen: bivši ženi naj bi grozil, da bo “videla lastno kri”

Gregor Gruber
12. 9. 2017, 12.49
Posodobljeno: 12. 9. 2017, 13.10
Deli članek:

34-letni Mirzan Jakupi se ne strinja z očitki svoje bivše soproge Ibadate Jakupi. Trdi, da ji ni grozil, le nekoliko da se je razburil in odgovoril na njene “grde besede”.

STA
Jakupi trdi, da ni grozil bivši ženi.

Mirzana Jakupija slovenska javnost pozna iz primera t.i. jeseniške deklice. Že nekaj mesecev se na kranjskem okrožnem sodišču skupaj s partnerko Sando Alibabić otepa očitkov grozljivega trpinčenja dveletne deklice Arine (Jakupi je Arinin očim).

Danes je sedel na njemu manj domače klopi ljubljanskega okrajnega sodišča. Zakaj? Ker naj bi nekdanji ženi Ibadete Jakupi po telefonu grozil, da bo po njegovi vrnitvi iz pripora “videla lastno kri”.

Telefonski klic je Jakupi opravil 31. januarja iz pripora na Povšetovi. Nekdanja zakonca sta se v kratkem pogovoru sprla zaradi družinskih zadev, Jakupi pa ji je tudi očital, da ga je njena lažna izjava v “jeseniškem primeru” spravila v pripor.

Bala se je, da lahko res pride iz pripora

Tožilstvo Jakupiju očita kaznivo dejanje po prvem odstavku 135. člena kazenskega zakonika: “Kdor komu, zato, da bi ga ustrahoval ali vznemiril, resno zagrozi, da bo napadel njegovo življenje ali telo ali prostost ali uničil njegovo premoženje velike vrednosti, ali da bo ta dejanja storil zoper njegovo bližnjo osebo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.”

Ključne so Jakupijeve besede, da bo “videla lastno kri”, ko se vrne iz pripora. Ibadete se je po klicu počutila ogroženo. Iz njunih preteklih sporov se je spomnila, česa je sposoben njen bivši partner – sodnici Tadeji Borinc Zebič je zaupala, da jo je že pretepel. Ker je nekako mislila, da lahko pride iz pripora, jo je bilo strah. Česa, je zanimalo sodnico. “Da bi me res ubil,” je s tihim glasom izustila oškodovanka, ki trdi, da ga v pogovoru ni žalila.

Prizadel ga je očitek, da je "najslabši človek na zemeljski obli"

Jakupi, ki se je zagovarjal sam, je ponudil drugačno interpretacijo kratkega telefonskega pogovora. “Nimam kaj priznati, ker ne gre za grožnjo,” je začel izučeni avtomehanik in razložil, da ga je nekdanja boljša polovica obsula z besedami, ki so ga prizadele. Med drugim mu je zabrusila, da je narkoman in “najslabši človek na zemeljski obli”. Se je Jakupi razburil? Priznava, da je povzdignil glas in dejal, da “mora človek za vse te grde besede plačati, prodati svojo kri, da bi lahko odplačal svoje izrečene besede.” Kako je po njegovem reagirala Ibadete? “A ti to meni groziš,” naj bi rekla po telefonu in on je odvrnil: “To niso grožnje. Samo povem ti, da ni prav, kar delaš”.

• Zagovor obtožene matere Sande: Že maja je Jakupi poslal SMS "Ubil jo bom"

Posnetek še obstaja?

Jakupi predlaga, da sodišče pridobi posnetek telefonskega pogovora. S tem se strinja tudi tožilec Matej Peterca, vprašanje pa je, če posnetek, ki bi enostavno razkril resnico, še obstaja.