Prisilna prostitucija

V nočnem klubu v Sežani naj bi plesale, morale pa so se prodajati

G.G.
24. 8. 2017, 11.27
Posodobljeno: 24. 8. 2017, 17.49
Deli članek:

Kriminalisti so zaključili preiskavo s področja trgovine z ljudmi.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Osumljeni naj bi od leta 2009 do letos izkoriščali ženske iz Dominikanske republike, Ukrajine, Moldavije, Hrvaške, Češke, Srbije, Filipinov, Slovaške, Kazahstana, Romunije, Bolgarije, Madžarske, Španije in Argentine. Obljubljali naj bi jim dobro plačano delo, povezano s plesom in animacijo, dejansko pa naj bi jih, kot so sporočili s policije, “izkoriščali z zlorabo prostitucije”.

Člani “hudodelske združbe” so moški srednjih let iz Sežane (star 42 let), Ljubljane (54), Komna (46) in Radeč (50). Izkoriščanih naj bi bilo najmanj 45 žensk, ki so opravljale storitve v nočnem klubu na območju Sežane.

V času prijetja osumljenih se je v nočnem klubu nahajalo sedem oškodovank, šlo je za državljanke Dominikanske republike, Ukrajine in Moldavije ter šest moških gostov.

Policija pravi, da so osumljeni izkoristili slabe socialno ekonomske razmere žensk in jih privabljali z obljubo o dobri plači. “Njihova obljubljena plača ni bila zagotovljena, temveč je bila vezana na njihovo delo, ki je bilo povezano s prostitucijo in aktivnostmi v povezavi s prostitucijo kot so prepričevanje strank, da jim plačajo pijačo, šele nato pa so z njimi opravile tudi spolni odnos za plačilo. Da so dekleta dejansko najprej stranke prepričevale, da jim plačajo pijačo in šele nato so z njimi odšle v sobo, pa je skrbel natakar, ki je nadziral dekleta v času odsotnosti vodje in lastnika nočnega kluba, ki je tudi sam opravljal delo natakarja,” pojasnjujejo na PU Koper.

Ženske so morale biti vedno na razpolago zaradi prostitucije, trdijo kriminalisti. Cena “izkoriščanja prostitucije in z njo povezana spolna dejanja” je znašala od 100 evrov za eno uro pa tudi do 500 evrov za celo noč.

Kako so si “hudodelci” razdelili delo?

42-letnik in 50-letnik sta urejala delovna dovoljenja in dovoljenja za prebivanj. Na ta način sta legalizirala prihod in nastanitev oškodovank v Sloveniji. 42-letnik iz območja Sežane je bil tudi lastnik in vodja nočnega kluba. 54-letnik iz območja Ljubljane in 46-letnik iz območja Komna pa sta opravljala delo natakarja v nočnem klubu, pri čemer sta aktivno sodelovala tudi pri izkoriščanju prostitucije.

Po oceni kriminalistov si je “tolpa” pridobila 800.000 evrov protipravno premoženjske koristi.

Kdo je obiskoval nočni klub?

Največ je bilo Italijanov in Slovencev, taksisti pa so pripeljali tudi goste iz hotelov na Obali. 

Vsi štirje osumljeni so bili 12. avgusta privedeni s kazensko ovadbo na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča Koper, ki je po zaslišanju odredil pripor zoper 42 letnega državljana Slovenije iz območja Sežane, ostali pa so bili po zaslišanjih izpuščeni na prostost.