Misteriji

Je deklico umorila kar lastna mati?

Urban Klančnik
11. 8. 2017, 20.30
Deli članek:

Dveletna Caylee Marie Anthony je živela s svojo mamo Casey Marie Anthony in starima staršema po materini strani Georgeem in Cindy Anthony v hiši v Orlandu na Floridi.

Profimedia
Caylee Anthony

15. julija 2008 je babica Cindy policiji prijavila, da je vnukinja izginila in da je ni videla že 31 dni. Dodala je, da avtomobil njene hčerke smrdi, kot bi bilo v njem truplo. Povedala je, da njena hčerka ne zna točno povedati, kje je njena hčerka, in da je zdaj (15. julija 2008) vendarle priznala, da male Caylee ni videla že več tednov.

LAŽ ZA LAŽJO

Casey je policiji najprej lagala, da je deklico 9. junija ugrabila varuška in da jo je poskušala najti. Dodala je, da jo je bilo preveč strah za dekličino življenje, da bi poklicala policijo. 11. decembra 2008 so v vrečki za smeti našli v odejo zavite dekličine ostanke v gozdu blizu njihove hiše. Poročila kažejo, da je imela deklica preko ust lepilni trak in zaradi tega so preiskovalci smrt deklice označili kot umor, vendar vzrok smrti ni bil ugotovljen. Policija je sicer zaradi številnih laži, ki jih je izrekla dekličina mati, že oktobra sumila, da je bila vpletena v dekličino smrt.

Obramba

Dokazali so cel kup nepravilnosti, ki jih je storila policija. Zaradi medijske odmevnosti primer, so želeli primer čim hitreje in z gotovo obsodbo zaključiti.

PREGON

Tožilstvo je zanjo zahtevalo smrtno kazen in skozi celoten proces trdilo, da se je Casey želela znebiti deklice, ker je bilo materinstvo pretežko zanjo. Deklico naj bi umorila s kloroformom in lepilnim trakom. Obramba je po drugi strani trdila, da je deklica umrla, ker je po nesreči padla v bazen in se utopila, njena mati pa je nato v paniki in žalovanju želela vse skupaj prikriti. Po mnenju obrambe naj bi se trupla znebil kar njen dedek George Anthony. Trdili so tudi, da je Casey lagala policistom, ker je imela težko otroštvo, češ da naj bi jo njen oče George spolno zlorabljal, a tega niso mogli nikoli dokazati.

IZGINOTJE

Po pričevanju Georga Anthonyja naj bi Casey odpeljala deklico 16. junija 2008 in od takrat naprej deklice ni videl nihče več. Enaintrideset dni kasneje se je Casey vrnila in njena mati jo je večkrat vprašala, kje je, a ji Casey ni nikoli odgovorila. Trdila je, da je pri varuški, ki jo je imenovala Zenaida Fernandez-Gonzalez - Zanny. Zenaida je sicer res obstajala, a je vseskozi trdila, da ni nikoli spoznala nikogar od omenjene družine, kar je potrdila tudi preiskava. Casey je lagala tudi, da je deklica na počitnicah na plaži in v zabaviščnih parkih. Trinajstega julija sta George in Cindy našla obvestilo, da je bil hčerkin avtomobil odpeljan s pajkom. George je odšel po avtomobil in takoj zaznal nenavaden vonj v avtomobilu. Tako on kot delavec vlečne službe sta kasneje pričala, da je bil vonj tak, kot bi v avtomobilu trohnelo truplo. Ko sta odprla prtljažnik, sta našla samo vrečo s smetmi. Petnajstega julija je nato Cindy prijavila deklico kot pogrešano. »Nekaj je narobe,« je dejala Cindy, »našla sem hčerkin avtomobil in v njem smrdi, kot bi tam razpadalo truplo«.

Profimedia
Javnost je bila prepričana, da je bila morilka mati Casey.

PREISKAVA

16. julija je bila Casey obtožena laganja policistom, zanemarjanja otroka in oviranja kriminalne preiskave. Potem ko so našli dekličino truplo, pa je bila obtožena umora. 5. julija 2011 je porota ocenila, da Casey ni kriva za smrt deklice, je pa bila obtožena zaradi laganja policiji in oviranja preiskave. Ker je večino kazni odslužila že med preiskavo, je bila izpuščena 17. julija 2011. Javnost je bila zaradi razsodbe besna, a dejstvo je bilo, da tožilstvo ni uspelo dokazati povezave med materjo in dekličino smrtjo.

Posredni dokazi

Trud tožilstva je bil zaman Pri vseh dokazih je šlo le za posredne dokaze, s katerimi tožilstvo ni moglo dokazati, da je deklico mati umorila ali da je šlo za nesrečo, kot je trdila obramba.

DOKAZI
Imeli so več kot 400 kosov dokaznega materiala

Med procesom je bilo predstavljenih več kot 400 dokaznih materialov. V prtljažniku avtomobila so našli las, ki je bil podoben lasem, ki so jih našli pri truplu. V prtljažniku so tudi našli sledi kloroforma. Poleg tega so na računalniku dekličine matere odkrili, da je iskala članke v povezavi z uporabo kloroforma pri ljudeh. Iskala naj bi tudi to, kako nekomu zlomiti vrat. Vendar pa je kasneje preiskava računalnika pokazala, da je besedo kloroform nekdo v računalnik vtipkal le enkrat. Tudi odeja, v katero je bilo ovito trupelce, se je ujemala s posteljnino, ki jo je imela deklica v svoji sobi pri dedku in babici.

Kako bi se lahko zgodila nesreča

Obramba je trdila, da se je deklica utopila 16. junija 2008 v bazenu, našel pa jo je dedek George Anthony, ki naj bi svoji hčerki rekel, da bo preživela preostanek življenja za zapahi zaradi zanemarjanja otroka. Nato ji je pomagal zakriti nesrečo. Prav tako je obramba dejala, da je bilo dekličino truplo naknadno premaknjeno in da naj bi to storil Roy Kronk, ki je truplo odkril. Glavno orožje obrambe pa je bilo tudi dejstvo, da strokovnjaki niso mogli potrditi, zakaj je deklica sploh umrla. Med potekom primera obramba niti tožilstvo niso nikoli zaslišali Casey Anthony, saj je obramba dokazala, da ni sposobna pričati.