Strah pred ognjem

Vasi na Obali ponoči ogroža požigalec?

Tilen Pajek
12. 8. 2017, 07.00
Deli članek:

Glede na intenziteto podobnih požarov na določenem območju in to, da se ti dogajajo ponoči, tako prebivalci kot gasilci sumijo, da gre za požigalca.

Tilen Pajek
Vsi požari so izbruhnili med polnočjo in eno ponoči.

Poletje naj bi bilo brezskrbno obdobje, kar pa za prebivalce vasi Sv. Peter in Padna ne velja najbolj. Po okolišu naj bi se sprehajal požigalec, ki je v začetku avgusta zanetil že dva požara.  

20 oziroma ena petina intervencij v juliju, je bila v povezavi s požari v naravi.

POŽAR V SREDIŠČU VASI 

»Kot vem, sta bila v naši vasi v roku enega tedna dva požara. Pogorela sta vikend iz centra vasi proti Dragonji in zapuščena hiša, ki jo je nekdo uporabljal kot skladišče pridelkov – za pšenico. Ta hiša se nahaja v središču vasi za cerkvijo. Zaradi hitre intervencije gasilcev ni prišlo do hujših posledic,« je nezavidljivo stanje opisal eden izmed prebivalcev. Pri tem je poudaril, da ni prijetno živeti, ko veš, da se okoli sprehaja piroman in le čakaš, da se bo zgodilo najhujše. V zaključku pogovora je dodal: »Neuradno smo dobili informacijo, da gre za požigalca, ki podtika požare od Krkavč do Sv. Petra. Tako se je na tem področju pojavil že lani.« 

Prebivalec vasi Sv. Peter: »To noč je zagorelo, že tretjič. Zaslišal sem pokanje. Ko sem prišel ven, sem videl, da je sosedu zgorel nekdanji hlev.«

INTERVENCIJA POTEKALA PONOČI 

Resnost nespametnega početja potrdi tudi Sandi Jugovac, vodja gasilske operative na Gasilski brigadi Koper: »V teh dneh je prišlo do požara treh barak na območju vasi Sv. Peter in Padna. Vsi požari so nastali med polnočjo in eno ponoči. Največ škode je naredil zadnji požar, ker je v baraki zgorela celotna čebelarska oprema, medtem ko smo panje uspeli rešiti.« Tudi sam glede na intenziteto podobnih požarov na ožjem območju izpostavi sum, da je na delu požigalec. Občane prosi, »naj bodo pazljivi ter hkrati pozorni, in če naletijo na omenjeno osebo, naj to takoj sporočijo policiji, ki je o dogodkih že obveščena«. Kot zanimivost je še dodal, da je bilo v zadnjem tednu julija kar pet požarov v okolici vasi Puče in Krkavče, kjer je v preteklosti že deloval požigalec. Iz sledečega lahko sklepajo, da gre lahko celo za isto osebo. 

Tilen Pajek
V vasi Sv. Peter je zagorelo že tretjič.

TO POLETJE ŠTEVILNE INTERVENCIJE 

Letošnja sezona pa je za gasilce na Obali žal spet zelo aktivna. V juliju so opravili skupaj 103 intervencij. Zaradi razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja pa znova opozarjajo, da je kurjenje v naravi prepovedano, in prosijo, da spoštujemo predpisane ukrepe ter s tem pripomoremo k višji stopnji požarne varnosti.