Zmota

Bila sta v hordi, ki mu je vzela življenje: »Zaradi dveh udarcev sva obtožena umora«

R.T.
17. 7. 2017, 08.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Opravičujeta se družini preminulega, ameriškemu narodu in grški državi, a pravita, da nista morilca.

Zajem zaslonske slike
Dogajanje so posnele varnostne kamere.

Grški Real News razkriva podrobnosti zaslišanja dveh Srbov, na grškem Zakintosu pridržanih v zvezi z umorom 22-letnega Bakarija Hendersona. Njunih imen ne razkriva, stara naj bi bila okoli 18 let.

Preprečiti pobeg

Facebook
Bakari Henderson

»V Grčijo nisva prišla, da bi koga ubila, prišla sva na dopust. Opravičujeva se družini ubitega Hendersona, a nisva imela namena, da koga ubijeva. Zaradi dveh udarcev sva obtožena umora, ker sva se ob nepravem času znašla na nepravem kraju,« sta izjavila Srba, ki sta po zaslišanju ostala v priporu. Prepričana, da udarca nista bila smrtonosna.

Omenjeni medij nato navaja izjavo enega od njiju: »Tisto noč sem bil v klubu. Zabaval sem se s prijatelji. Nenadoma je nastal kaos. Videl sem kri, razbito steklo. Pomislil sem, da se je mojim prijateljem ali komu iz skupine, ki je z isto agencijo prišla na Zakintos, zgodilo kaj hudega. Odšel sem proti izhodu, nato na ulico. Takrat sem zagledal mladeniča, ki je bežal pred skupino fantov. Nekdo je zaklical: »To je on. Ustavi ga«. Mislil sem, da je on napadalec, da je on odgovoren za kaos v baru. Pritekel sem in ga dvakrat udari. Enkrat v vrat, enkrat v hrbet.« Na zaslišanju je povedal še, da je hotel Hendersonu zgolj preprečiti, da bi pobegnil.

V priporu je pet Srbov, en Bošnjak z britanskim potnim listom in en grški državljan. Za umor jim bodo sodili v Grčiji. Zaenkrat še ni znano, kdaj se bo začelo sojenje – grški zakon narekuje, da je zadnji rok 18 mesecev od prijetja.

Obležal nezavesten

Real News navaja tudi izjavo srbske hostese, ki se je pogovarjala s Hendersonom. V nekem trenutku naj bi do nje pristopil Srb in jo vprašal: »Toliko Srbov je tu, zakaj se pogovarjaš s črncem?« Ignorirala ga je, Bakari pa ni ostal tiho. Ne spomni se, kaj mu je rekel. Srb ga je udaril, Američan pa mu je vrnil udarec s steklenico piva.« Nekaj trenutkov pozneje je v družbi treh Američanov odšla iz bara, ko se je za Bakarijem pognalo več Srbov. Ko jih je po petih minutah dohitela, je 22-letni že nezavesten ležal na ulici.

V priporu je pet Srbov, en Bošnjak z britanskim potnim listom in en grški državljan. Za umor jim bodo sodili v Grčiji. Zaenkrat še ni znano, kdaj se bo začelo sojenje – grški zakon narekuje, da je zadnji rok 18 mesecev od prijetja.

Američan udaril prvi

V priporu je tudi Dušan Ranković – mladenič, ki naj bi Hendersona prvi udaril s stolom. Henderson naj bi mu vrnil udarec s steklenico. Ranković pa je na zaslišanju izjavil, da sta si hotela Američan in prej omenjena hostesa prilastiti stol, katerega je še uporabljal in da je Američan vrgel prvi udarec.