"Facebook" umor

Okrutneža iz Krškega na sodnem tnalu

S.R./STA
17. 7. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Krškem se danes začenja sojenje osumljencema na Facebooku objavljenega napada.

J.A.
Na predobravnalnem naroku sta krivdo zanikala.

Na Okrožnem sodišču Krško bodo na glavni obravnavi začeli soditi 20-letnemu Alešu Olovcu in 29-letnemu Martinu Kovaču, ki ju obtožnica bremeni, da sta februarja brutalno pretepla 26-letnika, zaradi česar je ta kasneje umrl, in napad objavila na družbenem omrežju Facebook. Tožilstvo jima očita kaznivo dejanje umora in neupravičeno snemanje, osumljenca krivdo zanikata.

Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je na junijskem predobravnavnem naroku nadaljevanje obravnave v zvezi s tem primerom razpisala še za sredo in prihodnji ponedeljek.

Obtožnica jima sicer očita, da sta v noči na 13. februar na dvorišču hiše na naslovu Žabjek 3 pri Podbočju in nato na travniku pred hišo Žabjek 3a brutalno pretepla omenjeno žrtev, se pri tem dlje izživljala in ji pri tem s poškodbami po vsem telesu povzročila hude bolečine, predvsem pa poškodbe glave in možgansko krvavitev, zaradi katere je žrtev dan kasneje tudi umrla.

Vse skupaj sta snemala s telefonom in prenašala na Facebook omrežju, za kar jima tožilstvo očita tudi neupravičeno slikovno snemanje, za kar je zagrožena do enoletna zaporna kazen, medtem ko jima za kaznivo dejanje umora grozi od 15 do 30 leta zaporne kazni.

J.A.
Aleš Olovec (levo) in Martin Kovač (desno).

Krivdo zavračata

Osumljenca sta se sicer na predobravnavnem naroku izrekla, da za navedena dejanja nista kriva. Njuna odvetnika, Olovčev zagovornik Dušan Dornik in Kovačev Dušan Medved, pa sta predlagala zaslišanje dodatnih prič.

V Olovčevem primeru zaslišanje dodatne priče, ki bi pričala o njegovem obnašanju pred omenjenim dogodkom, v Kovačem pa novo zaslišanje izvedencev, ki so sodelovali pri preiskavi, angažiranje novih izvedencev in strokovnjaka za forenziko, ki bi preiskal elektronske naprave osumljencev in njune Facebook profile ter še eno dodatno pričo.

Tožilka Mateja Roguljič pa je izjavila, da tožilstvo ostaja pri dokaznem gradivu, ki je navedeno v obtožnici in pričanju kriminalistov. Omenjena osumljenca do končanja dokaznega postopka v okviru glavne obravnave ostajata v priporu.