Spet se je izognil

Kdaj, če sploh, bo odšel Bavčar v zapor?

sa
14. 7. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Bavčar prihodnji četrtek še ne bo odšel v zapor na Dob. Kdaj pa bo? Po vsej verjetnosti še vsaj dober mesec ne. Lahko še dlje. Bo sploh šel?

STA
Sodišče mu je izreklo kazen petih let zapora.

Kdaj, če sploh, bo odšel zloglasni Igor Bavčar v zapor? To je zdaj vprašanje za milijon evrov, na katerega za zdaj odgovora nima še nihče. V tem trenutku je kristalno jasno le to, da 20. julija, ko bi se moral zglasiti v našem največjem zaporu na Dobu (potem ko ga je sodišče zaradi pranja denarja obsodilo na pet let zapora), ne bo nastopil zaporne kazni.

11. julija naj bi bila vložena prošnja za odlog nastopa zaporne kazni.

Sodne počitnice

Zakaj? Ker mora počakati na odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča glede njegove prošnje za odlog nastopa zaporne kazni v zadevi Istrabenz. Prošnja naj bi bila po neuradnih informacijah vložena 11. julija. »O prošnji za odložitev izvršitve kazni odloča sodnik, ki vodi zadeve izvrševanja kazni zapora. Odločbo je treba izdati v roku osmih dni od prejema prošnje, pri čemer je v konkretnem primeru treba upoštevati, da so skladno s sodnim redom od 15. julija do 15. avgusta sodne počitnice, omenjena zadeva pa skladno s 83. členom Zakona o sodiščih ne sodi med nujne zadeve, o katerih je treba odločiti v tem času,« so nam sporočili z ljubljanskega okrožnega sodišča.

STA
V zaporu na Dobu ga prihodnji četrtek še ne bodo videli.

To še ni vse …

Drugače povedano – ker zadeva ne sodi med nujne, se bo po vsej verjetnosti o njej odločalo po 15. avgustu. A to še ni vse. Ko bo

Sprememba Po spremembi ZIKS-1, ki je nastopila julija 2015, je po novem lahko upravičen razlog za odlog nastopa zaporne kazni obsojenemu le huda bolezen, ki se zdravi v bolnišnici.

odločba enkrat izdana, se lahko Bavčar zoper njo pritoži na višje sodišče v treh dneh od vročitve odločbe. In če bi bila ta pritožba nato zavrnjena oziroma zavržena, potem mora, kot določa 26. člen Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij (ZIKS-1) v četrtem odstavku, »obsojenec nastopiti kazen zapora na dan, ki ga pristojno sodišče v sklepu ali odločbi določi kot nov datum nastopa kazni«. Vložitev nove prošnje za odložitev izvršitve kazni zapora pa v tem terminu, tako pravi zakonodaja, ne povzroči zadržanja začetka prestajanja kazni.

Samo v bolnišnici

V prvotni sodbi julija 2013 je bil sicer nekdanji prvi mož Istrabenza zaradi pranja denarja obsojen na sedem let zapora, a je sodbo nato vrhovno sodišče pred dvema letoma razveljavilo in vrnilo v vnovično sojenje, Bavčar pa iz zdravstvenih razlogov v tem času ni nastopil zaporne kazni. Izognil se je zaporu zaradi težav s srcem, bil je tudi operiran v zasebni kliniki Medicor v Izoli. Po spremembi ZIKS-1, ki je nastopila julija 2015, pa je po novem lahko upravičen razlog za odlog nastopa zaporne kazni obsojenemu le huda bolezen, ki se zdravi v bolnišnici. Torej ne več na zasebni kliniki.

STA
Bavčar se lahko zoper odločbo pritoži na višje sodišče.

7 let zapora: razveljavljena sodba V

prvotni sodbi julija 2013 je bil nekdanji prvi mož Istrabenza zaradi pranja denarja obsojen na sedem let zapora. Sodba je bila nato razveljavljena.

Oproščen obtožb

Spomnimo – okrožno sodišče je septembra lani Bavčarja ter brata Sušinski, Kristjana (nekdanji Istrabenzov svetovalec) in Nastjo (nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga), znova obsodilo zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, Bavčar pa je bil oproščen obtožb napeljevanja k zlorabi položaja. Bavčarju je sodišče zato izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo pa na dve leti. Višje sodišče je maja po obravnavi pritožb obsojenih sodbo za Bavčarja in Kristjana Sušinskega potrdilo, spremenilo pa v delu, ki se nanaša na izrek kazni za nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega. Junija je sodišče obtoženim nato poslalo poziv na prestajanje zaporne kazni.