Divji ogenj

FOTO: Vaški zlodej jim je podtaknil požar

mv
14. 7. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pred 22 leti je Milivoj Božeglav po svojih starših podedoval posestvo, na katerem sta z ženo iz ruševin podrtih objektov na noge postavila kmetijo. Letos je sena malo, ogenj pa je lastniku in živalim vzel skladišče in 100 bal sena. Požar je bil, kot vse kaže, podtaknjen.

PGD Sežana, ZGRS Sežana
Požar je objekt zajel okoli 23. ure. Gasilci so porabili velike količine vode

Milivoj je v sredo okoli 19. ure pripeljal v skladišče še nekaj bal in se vrnil domov. Le dobre tri ure kasneje pa so bili gasilci obveščeni o požaru v naravi v vasi Štorje v občini Sežana. »Med potjo na intervencijo smo pridobili dodatne podatke, da gori montažni šotor, v katerem je veliko bal suhega sena,« so sporočili z ZGRS Sežana, ki so posredovali skupaj z gasilci PGD Sežana in se lotili požara v skladišču, velikem 300 kvadratnih metrov. Gasilci so takoj začeli gasiti z več napadalnimi skupinami in v boju z ognjem porabili večje količine vode. Aktiviran je bil tudi delovni stroj, s katerim so razkopali bale sena. Ognjeni zublji so se vdali šele okrog sedme ure zjutraj, na pogorišču pa je bilo izgubljenih okrog 100 bal sena.

PGD Sežana, ZGRS Sežana
Boj z ognjem je trajal vse do jutranjih ur. Plameni so použili okrog 100 bal sena in pokončal skladišče.

Škoda je velika

»Škoda je precej velika. Zaradi izgube sena in rastlinjaka, v katerem je bilo seno skladiščeno, bomo morali odšteti okoli 12 tisoč evrov,« je dejal Milivoj Božeglav. Večja težava pri sanaciji nastale škode je tudi dejstvo, da letos sena primanjkuje in da je cena zanj posledično višja. Cena posamezne bale sena se sicer giblje okrog 35 evrov. Lastnik Milivoj nam je povedal, da imajo zaradi uničenja skladišča veliko težav s krmo, saj jim je že tako primanjkovala približno polovica sena, zdaj pa je  tudi to uničeno. »Samega objekta žal nismo uspeli zavarovati, saj smo ga postavili šele letos, kupiti pa smo morali tudi parcelo,« je pojasnil Milivoj in dodal, da je kmetija še v razvoju.

PGD Sežana, ZGRS Sežana
Z delavnim strojem pogodbenika so gasilci razkopali bale sena in na ta način zaustavili širitev požara.

»Nekdo nam je podtaknil požar«

Čeprav vzroke še preiskujejo, vse kaže, da je bil požar podtaknjen. »Kosili smo pred več kot mesecem in pol in spravili seno. Okrog 30 bal je bilo v skladišču še od lanskega leta. Ker je bilo seno suho, do samovžiga ni moglo priti,« je pojasnil Milivoj Božeglav, ki se skupaj z ženo, hčerko in njenim partnerjem preživlja z delom na kmetiji. Komu bi se lahko zameril? Uničevanja zemljišč, ograj in požigi tuje lastnine na Slovenskem niso največja redkost.